Nieuwe brandweerwagens Veluwe onbruikbaar

Door opbouwfout onbruikbaar

Drie gloednieuwe brandweerwagens van de korpsen Oene, Putten en Wapenveld op de Veluwe, blijken onbruikbaar. Door een opbouwfout van fabrikant Ziegler uit Winschoten zijn ze met volledige bepakking te zwaar om volgens de Wegenverkeerswet de weg op te mogen.

image-5311471

De nieuwe brandweerwagen van de korpsen Oene, Putten en Wapenveld – Foto: ©Ziegler

Natuurbranden

De nieuwe wagens, die voor ruim 330.000 euro speciaal ontwikkeld zijn om natuurbranden te bestrijden, kampen met een probleem in de gewichtsverdeling. Het gewicht van de wagens in het geheel blijft binnen de norm, maar de achteras wordt te zwaar belast.

Het probleem wordt niet zomaar even opgelost door een brandweerman voor – in plaats van achterin de wagen te zetten. De Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (VNOG) heeft de wagens teruggestuurd naar de fabrikant, die op zoek is naar een oplossing.

Oplossing zoeken

HogeVeluweBrand2

Heidebrand op de Veluwe – Foto: ©Florus van den Berg

De voertuigen zijn teruggestuurd naar de fabrikant Ziegler in Winschoten. De wagens kosten per stuk ruim 300.000 euro. De fabrikant zoekt momenteel naar een oplossing en heeft daarvoor tot 31 december de tijd.

De achteras van de brandweerwagens blijkt 700 kilo te zwaar belast; ze mogen de weg niet op. Ze zijn daarom onbruikbaar. De kans bestaat, dat de wagens stranden àls ze ergens in de natuur zouden moeten blussen. Tot nu toe is er geen meter mee gereden.

In het bos en in een dorp

De auto’s zijn 17 juni afgeleverd en zijn een maand geleden pas gewogen. Het zijn combivoertuigen die zowel in de bebouwing als in het bos of op de hei kunnen blussen. Daardoor hebben ze extra veel aan boord. Als ze volledig bepakt zijn, is de verdeling van de last over het chassis niet goed. De auto’s zijn daarom terug naar Winschoten. Om het euvel te herstellen, moeten in de fabriek eventueel kasten worden verplaatst.

Veiligheid

De veiligheid is niet in het geding, in de kazernes staan nog steeds de oude wagens. De VNOG heeft nog een bestelling bij Ziegler lopen voor twee van deze brandweerwagens, die bestemd zijn voor het korps in Elburg.

Bron: De Stentor 7-10-2015 en Omroep Gelderland

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/10/nieuwe-brandweerwagens-onbruikbaar/