Lunterse schoolkinderen werken in het Buurtbos

Als je niets doet, groeit het dicht

Afgelopen vrijdag 11 september jl. was het weer zover, de jaarlijkse Natuurwerkdag in het Lunterse Buurtbos. Bij elkaar gingen 19 kinderen uit groep 8 samen met juf Else van CNS De Triangel uit Lunteren aan het werk in het Lunterse Buurtbos. Dit jaarlijks terugkerend gebeuren wordt georganiseerd door de Jac. Gazenbeekstichting en de Vrienden van het Lunterse Buurtbos. Onder het toeziend oog van Monica van der Hoff (VVLBB), Liseth Elbertsen en Louis Fraanje (JGS) werd de Poelheide onderhanden genomen, jonge boompjes en struiken moesten verwijderd worden. Hier wil men op de heide op deze open plek, graag zo houden. “Als je niets doet groeit het dicht en heb je hier binnen een aantal jaren weer bos”, aldus voorzitter Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting.

DC_3590

Overtollige boompjes en struiken worden verwijderd, om de heide een kans te geven – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Poelheide

De kinderen waren bij school op de fiets gestapt en kwamen onder begeleiding van juf Else naar het Lunterse Buurtbos. Op de parkeerplaats van de Lunterse Boer, mochten de kinderen hun fietsen stallen. Van daar vertrok de groep richting de Poelheide. Deze open plek wordt zo genoemd omdat aan de rand van het heideveld een poel (ven) is gelegen. Hier zou vandaag gewerkt gaan worden, oftewel de struiken en boompjes verwijdert worden. De kinderen werden in twee groepen verdeeld, kregen handschoenen en het trekken kon beginnen. Niet alleen het kleine spul, maar soms ook een berk van volume, werd een kopje kleiner gemaakt en op de grote hoop gegooid.

DC_3569

De kinderen sjouwen samen een boompje naar de grote hoop – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Spannende verhalen

Zo rond de klok van tienen leek de klus geklaard, tenminste er was weinig ongewenst groen meer te ontdekken tussen de nog laatbloeiende paarse heide. Tijd om de inwendige mens te versterken. Daarvoor was gezorgd, Liseth Elbertsen had pakjes drinken en lekkere koeken meegebracht. Na het nuttigen van al dit lekkers konden de kinderen, lekker onderuit gezakt aan de rand van het ven, luisteren naar een aantal spannende verhalen verteld door Louis Fraanje.

DC_3632

Luisteren naar de spannende verhalen van Louis Fraanje – Foto: ©Liseth Elbertsen/Jac. Gazenbeekstichting

De Koepel

Daarna ging de hele ploeg richting uitkijktoren “De Koepel”, daar konden ze de toren beklimmen.De Koepel is een dichte gemetselde toren met vijf bouwlagen. De toren is zelf 22 meter hoog en staat op de Galgenberg die 34 meter boven N.A.P. staat. De Koepel is in 1913, ter nagedachtenis aan notaris J.W.Th.W. van den Ham, gebouwd in opdracht van zijn familie en zijn opvolger notaris G. Wilbrink. Diens neef en schoonzoon W.O.J. Nieuwenkamp kreeg de opdracht voor het ontwerp met twee verdiepingen en een omloop. De naam de Koepel is te danken aan de typische ronde vorm van het koperen dak dat de omloop overdekt. In 1962 zijn er twee verdiepingen tussen gebouwd en in 1968 kreeg de toren zijn huidige hoogte.

DSC_3661DC_3691

 

 

 

 

Uitzicht

Onder leiding van juf Else, Monica en Liseth werd de toren beklommen en konden de kinderen, eenmaal boven gekomen, genieten van het uitzicht. Door de opgestelde kijkers konden ze om beurten hun eigen omgeving van bovenaf bekijken. Toen ze moe en tevreden weer op de begane grond stonden, kregen ze namens de Vrienden van het Lunterse Buurtbos een lekker ijsje aangeboden.

DC_3702 - kopie

De hele werkploeg op de foto voor de Koepel in het Lunterse Buurtbos – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Tenslotte…

Tot slot vertelde Monica van der Hoff nog het een en ander over Het Luntersche Buurtbosch en hoe uniek het bos wel niet is, mede omdat de kinderen zelf ook eigenaar van het Buurtbos zijn, net als alle Lunteranen.

Onze voorzitter Louis Fraanje zal binnenkort ook nog een keer op De Triangel komen om iets te vertellen. “Een geweldig initiatief om kinderen al vroeg bewust te maken, hoe belangrijk die natuur is. En… dat je op deze manier ook daad-werkelijk meehelpt om die natuur in stand te houden”, aldus Fraanje. Een leerzame, maar vooral ook gezellige werkdag in de natuur.

Daarnaast zijn wij als Jac. Gazenbeekstichting ook best een beetje trots, dat we ooit, nu bijna vijfentwintig jaar geleden, samen met de Wildbeheer Eenheid Lunteren dit initiatief genomen hebben. We hopen – bij gezondheid – om samen met de Vrienden van het Lunterse Buurtbos en kinderen van weer een andere school uit Lunteren, volgend jaar de handen weer uit de mouwen te kunnen steken!

Lees ook: Louis Fraanje voor de klas in Lunteren

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/14/lunterse-schoolkinderen-werken-in-het-buurtbos/