Louis Fraanje voor de klas in Lunteren

Vertellen op CNS De Triangel

Voor onze voorzitter Louis Fraanje is en blijft het altijd weer een feest om met de kinderen het bos in te trekken. Hij zegt: “Ik doe het niet alleen om hun interessante dingen erover te vertellen, maar ook om hen het bos letterlijk en figuurlijk te laten beleven. De jaarlijkse “Natuurwerkdag” , die onlangs ook weer op vrijdag 11 september plaatsvond, is daar een schitterend voorbeeld van!”

Afgelopen woensdag 23 september jl, stond Fraanje voor de klas van basisschool De Triangel in Lunteren, dat deze keer anderhalve week na de ‘Natuurwerkdag’ was gepland. Louis neemt zo’n klein uurtje lesgeven graag voor zijn rekening. “Eigenlijk is het meer vertellen”, zegt hij. “met daarbij een aantal mooie beelden van de Veluwse natuur en in het bijzonder het Lunterse Buurtbos. Een bos waarvan iedere inwoner uit Lunteren eigenaar is, dat vonden ze wel heel bijzonder. Dat de kinderen van Groep 8a geboeid naar de verhalen van Louis Fraanje luisterden, bleek wel uit de reacties.

DSC_5547

Louis Fraanje voor de klas op CNS De Triangel in Lunteren – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Samenwerken

Al een aantal jaren organiseren de Jac. Gazenbeekstichting en de Vereniging Vrienden van het Lunterse Buurtbos deze ‘Natuurwerkdag’. Ieder jaar komen leerlingen uit groep 8, telkens van een andere basisschool in Lunteren, met veel inzet en plezier een ochtend werken in het bos. Natuurlijk horen daarbij, naast de verhalen van Louis Fraanje, koek en chocolademelk, ook een bezoek aan de Koepel en afsluitend een ijsje. Want werk, kennis opdoen en plezier maken horen hand in hand te gaan!

De Jac. Gazenbeekstichting en de Vrienden zijn erg blij met de inzet van leerkrachten en ouders van de Lunterse basisscholen, die ieder jaar deze ‘Natuurwerkdag’ mogelijk maken. “Het is van het allergrootste belang, dat we deze jonge mensen nauw in contact brengen met de natuur in hun directe omgeving,” zegt Louis Fraanje. “Daar komt nog bij dat het Lunterse Buurtbos een belangrijk stukje erfgoed is van de Lunterse gemeenschap!”

DSC_5549-bw

De kinderen luisteren naar de prachtige verhalen over de natuur – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Schoolkinderen maken een verslag

Een vijftal kinderen uit de klas, Luna Schut, Loïs van den Berg, William van Barneveld, Erjan van den Bergen en Niels van Doodewaard, hadden een verslag gemaakt van de ‘Natuurwerkdag’. Uit deze inzendingen is Niels als winnaar met het mooiste verslag uit de bus gekomen!
Afgelopen dinsdagmorgen 6 oktober kreeg hij – onder toeziend oog van juf Wille – van Louis Fraanje namens de Jac. Gazenbeekstichting en Vrienden van het Lunterse Buurtbos, het prachtige fotoboek “Veluws wild in de seizoenen” en de natuurgids “Wildspeuren op de Veluwe” uitgereikt. De andere vier kinderen ontvingen ook allemaal deze natuurgids!

DSC_6702

De winnaars v.l.n.r. Niels van Doodewaard, voorzitter Louis Fraanje, Erjan van den Berg, Wiliam van Barneveld, Loïs van den Berg en Luna Schut – Foto: ©Fransien Fraanje/JGS

Het verslag van Niels leest u hieronder:

‘s Ochtends om 9:00 gingen we met de fiets naar de Lunterse Boer daar stonden 3 mensen klaar Louis Fraanje en Liseth Elbertsen Bestuurslid Jac. Gazenbeekstichting en Monica van der Hoff van de Vrienden van het Lunters Buurtbos. Toen we de fiets hadden geparkeerd gingen we met een paadje omhoog naar het bos toen kwamen op een open stuk Louis vertelde wat we moesten doen. We moesten boompjes plukken, Leuk ! Ik had er veel zin in, we kregen handschoentjes. De boompjes zaten tussen de heide als we die er niet uithaalden ging de hei dood. Ik had een super grote stapel ! Daarna hielden we pauze poeh poeh ! Dat was hard werken we kregen een lekker koekje en wat drinken daarna gingen nog even spelen. Later vertelde Louis een spannend verhaal iedereen vond het ook echt spannend ! Het ging over hoe vroeger iedereen in het buurtbos leefde daarna was de dag weer voorbij jammer ! dacht ik. Ik vond het heel bijzonder dat we het bos hadden opgeschoond WAUW wat een mooie dag!! Het bos is van de Lunterse inwoners eigenlijk van iedereen. Nog nooit in Nederland zo’n bos dat van iedereen uit het dorp was WAUW wat bijzonder ik vond het echt heel leuk en later gingen we ook nog even bij de koepel kijken helemaal boven in en toen kregen we een super lekker ijsje WAUW wat een top ochtend !

Geschreven door Niels van Doodewaard Groep 8a CNS De Triangel Lunteren 

Lees ook: Lunterse schoolkinderen werken in het Buurtbos

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/06/louis-fraanje-voor-de-klas-in-lunteren/