Oud Lunterse Dag 2015 weer groot succes!

Duizenden bezoekers op 37e editie van de “Oud Lunterse Dag”

Het grote Volksfeest metr dit jaar als thema “‘t Lunterse ouwe mot worre behouwe”, trok zaterdag 29 augustus jl. weer duizenden bezoekers naar het Veluwse dorp Lunteren. Het bestuur van de Jac. Gazenbeekstichting was op deze dag als “Eregast” aanwezig. Ze werden ‘s morgens gastvrij ontvangen bij Hotel Restaurant de Lunterse Boer , vanwaar zij op wagens – dwars door het dorp – naar het ‘t Arfhuus op het Nieuwe Erf werden gereden.

IMG_0448-bw-klein

Het hele gezelschap voor Hotel Restaurant De Lunterse Boer – Foto: ©Frits Hogewoning

Hofdame

Ons bestuurslid Liseth Elbertsen fungeerde de gehele dag als Hofdame, naast burgemeester Cees van der Knaap. Bestuurslid Gerrit van Dijk was de hele dag “Vliegende kiep” en maakte zich overal waar het nodig was, zeer verdienstelijk!

Bovenste Beste Burger

Daarnaast werd er – zoals gewoonlijk –  een “Bovenste Beste Burger” gehuldigd, dat waren er deze keer zelfs twee, en wel in de persoon van Nel Denijs en zus Tine Fluit- Denijs. De beide dames, inmiddels de 80 gepasseerd, hebben zich onder meer ingezet voor de oudheidkamer in het dorp. Jaarlijks wordt een inwoner van Lunteren die veel voor het dorp heeft betekend, met de titel “Bovenste Beste Burger” in het zonnetje gezet.

10680395-437DBB3A6B1650033B51

De Heideprinses naast de Bovenste Beste Burgers Tine en Nel Denijs. Daarachter, in Veluwse klederdracht, onze voorzitter Louis Fraanje met zijn vrouw Fransien – Foto: ©Dennis van Doodewaard/Oypo

Ouwe getrouwe

Voorafgaand aan dit alles werd door voorzitter Teunis van Barneveld (Teunis Deuk) natuurlijk stilgestaan bij het verleden en hierbij sprak hij zijn dank uit naar zijn vele voorgangers. Ook vergat hij daarbij niet een bekende “ouwe getrouwe” in de persoon van Jaap van den Heuvel toe te spreken. Deze was samen met zijn vrouw Dien, ondanks zijn ziekte, prominent aanwezig. Burgemeester Cees van der Knaap, die zich ook jaarlijks speciaal voor deze gelegenheid in het “ouwe pak” hijst had nog iets voor de Lookoo van Lunteren, Roel van den Brink in petto.

10680407-75D4BF2B2F36500315C9

De Lookoo en zijn vrouw kijken toe, hoe burgemeester Cees van der Knaap het bestek, zonder mes, in ontvangst neemt van Jacco van Riessen (Jobje de postbooi) – Foto: ©Dennis van Doodewaard/Oypo

Kadastrale grens

Roel van den Brink, wiens inmiddels overleden vader, een van de veteranen van de Oud Lunterse Dag, woont – ondanks dat hij alles met Lunteren heeft – toch net buiten de gemeentegrens van Lunteren in Ede. Maar daar wilde de burgemeester dan, alleen vandaag, een uitzondering voor maken. De Lookoo kreeg als geschenk een groot bord, met daarop een kadastrale kaart, die de grens van Ede-Lunteren op de Goorsteeg, een flinke sprong zijwaarts liet maken naar de woning op de Zecksteeg.De vrolijke noot hierbij werd door Jobje de Postbooi gegeven.

 

popup_1437641486IMG_6108

De bekende olifant in het Bosbad te Lunteren – ©Eigen foto

Messenverbod

Jobje – met in zijn hand een bestek-setje (zonder mes) voor aan tafel – vroeg de burgemeester, of hij soms een mes bij zich had. Hiermee ingaand op de actualiteit, omdat de gemeente Ede voor deze dag een messenverbod had uitgevaardigd. Daarmee kreeg hij al gauw de lachers op zijn hand, en moest de burgemeester met een vork het papier verwijderen.

Ook drukte Jobje de burgemeester op het hart dat het Bosbad Lunteren behouden moest blijven voor de toekomst. Daar deed voorzitter Teunis nog eens een schepje bovenop, door aan te geven, dat Lunteren hecht aan het ‘ouwe’, zoals de bekende olifant, die al jarenlang in het Bosbad als glijbaan fungeert.

Wilhelmus en Lunters volkslied

10680408-FC1AB9BE303650032FB2

Samen het “Lunters Volkslied” zingen op de Oud Lunterse Dag – Foto: ©Dennis van Doodewaard/Oypo

Na alle plechtigheden werd staande, met de pet in de hand, het prachtige “Wilhelmus” gezongen, begeleid door de Lunterse muziekvereniging KNA Kunst Na Arbeid. Daarna het “Lunters Volkslied”, maar dit werd niet gedaan, voor allereerst de Heideprinses – die in haar vrije tijd bij KNA speelt – op een ludieke wijze door Jobje de Postbooi werd meegenomen, om haar orkest muzikaal te ondersteunen.

Saamhorigheid

Deze prachtige volksliederen mee te mogen zingen, samen met het aanwezige publiek op het Nieuwe Erf van Lunteren, is een fantastische ervaring. Sowieso is het zingen van volksliederen belangrijk, want het geeft heel duidelijk een gevoel van saamhorigheid. Het is een stukje cultuur-erfgoed waar we best trots op mogen zijn.

Hieronder het eerste couplet van “Het Lunters Volkslied”:

Wie ’t Lunters bloed deur d’adren vloeit
Wiens hart klopt fier en vrij
Wie veur ons daarp van liefde gleuit
Verheft een zang als wij
Die viendt ons daarp een oord van lust
Mit z’n bos en veld en hei
Hier leef je zoo je leeve mot
Hier leef je vrij en blij!  >> Lees meer …

De Reutemeteut 

Het hoogtepunt van de Oud Lunterse Dag, is de optocht ofwel ‘Reutemeteut’. Meer dan honderd versierde wagens trokken op deze schitterende dag vol zonneschijn, door het centrum van Lunteren. Ons bestuurslid Liseth Elbertsen, was helemaal in de wolken, toen ze naast de burgemeester, in een open rijtuig mee mocht rijden. Het is haar dan ook van harte gegund, want zij doet als echte Lunterse, ontzettend veel voor Lunteren.

10680411-8F3CC1F437F6500353C6

Een trotse Liseth Elbertsen naast de burgemeester, in het open rijtuig – Foto: ©Dennis van Doodewaard/Oypo

De enigste Hessenwagen in Europa

Daarnaast reed ook onze Hessenwagen, met voerman Henk Vink, Johan, Lia en Ria uit Barneveld, mee in de grote optocht. Getrokken door twee schimmels (Percherons) is en blijft dit natuurlijk – letterlijk en figuurlijk – het paradepaardje van de Jac. Gazenbeekstichting. Nog altijd zijn we Henk Vink, zowel senior als junior, hiervoor ontzettend dankbaar, dat hun ervoor gezorgd hebben, dat wij deze echte en “enigste” Hessenwagen in Europa, konden aanschaffen.

10680391-32441B0E2EE650034842

De enigste Hessenwagen in Europa, rijd hier door Lunteren – Foto: ©Dennis van Doodewaard/Oypo

Tenslotte… 

De activiteiten van de Oud Lunterse Dag verschillen van jaar tot jaar, afhankelijk van het gekozen thema. Maar er zijn ook veel jaarlijks terugkerende elementen, zoals: het Lunters volkstoneel (in het Lunters dialect), het Groot Aarfhuus op vrijdagavond, de groote braoderie op zaterdag, officiële opening van de Oud Lunterse Dag met ontvangst van eregasten en de verkiezing van de Bovenste Beste Burger, en ‘s middags natuurlijk de lange stoet met praalwagens, getrokken door paarden en tractoren “De Reutemeteut”!

3474218_

Stoet met oude trekkers – Foto: ©Gerwin van Luttikhuizen

3474238_

Boertjes met lekkers – Foto: ©Gerwin van Luttikhuizen

 

 

 

 

 

 

 

Heel veel activiteiten

Er is een ringrijwedstrijd met aangespannen paarden, een kinderrommelmarkt en andere kinderactiviteiten, klompenrace in de Dorpsstraat, groot feest op de Meulepol, verkiezing van de Beste Muldersmeid en Beste Muldersknecht. Dit is een wedstrijd waarbij de deelnemers zo snel mogelijk op klompen door mul zand een rondje moeten fietsen op een transportfiets met voorop een zware zak meel. De muziekvereniging K.N.A. geeft tijdens de Oud Lunterse Dag altijd veelvuldig acte de présence ter opluistering van de verschillende activiteiten.

10680414-93F366548A5650037CE4 - kopie

De voorzitter van de OLD commissie Teunis van Barneveld (Teunis Deuk) hier afgebeeld op een schilderij – Foto: ©Dennis van Doodewaard/Oypo

Sfeervolle feestdag

Ook deze 37e editie was – mede door het schitterende weer – een bijzonder geslaagde en sfeervolle feestdag, waarop iedereen in Lunteren en wijde omgeving trots kan en mag zijn. Het was weer als vanouds: “Veur en deur Lunteren”!

Schraanstaofel

Aan het einde van de Oud Lunterse Dag wordt een gezamenlijke “schraanstaofel” genoten, waaraan meer dan 1000 personen deelnemen. Dit gaat gepaard met samenzang en muziek van plaatselijke of regionale muziekverenigingen.

Geheel op eigen kracht

De Oud Lunterse Dag wordt georganiseerd door de O.L.D.-commissie, daarbij geholpen door veel vrijwilligers van verenigingen als Scouting Lunteren, de EHBO en anderen.

Laatste zaterdag van augustus

Wie wil zien hoe een goed georganiseerd dorpsfeest, zonder optredens van dure artiesten, maar geheel op eigen krachten, georganiseerd wordt, begeeft zich op de laatste zaterdag van augustus naar Lunteren.

 

Meer over het ontstaan: Oud-Lunterse Dag begon met boerenbruiloft

Meer foto’s op: Oud Lunterse Dag 2015 | MijnAlbum – Fotoalbum 

Bekijk ook het filmpje hieronder:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/31/oud-lunterse-dag-2015-weer-groot-succes/