Boswachter moet weer politieagent worden

Stropers en criminelen hebben vrij spel in Nederlandse bossen

2008BOA INSIGNEStropers die worden gearresteerd, criminele afrekeningen in het bos of het dumpen van drugsafval in natuurgebieden: de vrije natuur lijkt steeds vaker het decor van alles wat het daglicht niet kan verdragen.En volgens natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer is daar een eenvoudige verklaring voor.

Er zijn door bezuinigingen nu veel te weinig boswachters. Sinds de bezuinigingen op natuurorganisaties in 2013 is de BOA-capaciteit van Staatsbosbeheer met 50 procent verminderd. Tientallen BOA’s houden sinds kort geen toezicht meer in natuur- en buitengebieden.

ger-verwoerd-foto-ger-verwoerd-800x600

Boswachter Gerbrand Verwoerd op de Noord Veluwe – Foto: ©KNVVN

Stropers vrij spel

Hebben stropers en criminelen vrij spel in de Nederlandse bossen? Volgens natuurorganisaties wel, en zij stellen dat het zo niet langer kan. Zij hebben een nieuw plan ontwikkeld. De BOA’s moeten weer onder de Nationale Politie vallen, net als voor 1993. In EenVandaag een reactie van Vereniging Natuurmonumenten. Daarnaast Wim Baër van de Agrarische Natuurvereniging Camperland, Ronald Vorenhout van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht en Sjaak Smits van Staatsbosbeheer. Ook bij Radio EenVandaag schuift Ronald Vorenhout aan. Verder spreken we met biograaf en schrijver Dik van der Meulen.

Steeds minder toezicht in bossen bij steeds meer criminaliteit

Het toezicht in natuurgebieden wordt steeds minder, terwijl de criminele en illegale activiteiten toenemen.
Dat zegt Ronald Vorenhout, voorzitter van de KVVN, de belangenvereniging van onder meer boswachters, jachtopzichters en opsporingsambtenaren. “Het komt zelfs voor dat boswachters ‘s nachts het bos niet meer in durven zonder een dienstwapen vanwege het gevaar voor lijf en leden”, weet Vorenhout.

ronald-vorenhout-foto-ronald-vorenhout-800x600

Boswachter Ronald Vorenhout, is voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Natuurtoezicht – Foto: ©KNVVN

Onveiliger

Het bos wordt steeds onveiliger vanwege criminele activiteiten, zoals liquidaties, stroperijen, of vanwege agressieve jongeren onder invloed van alcohol of drugs. Het stropen op groot wild neemt toe en er worden steeds zwaardere wapens gebruikt door stropers.

Minder

Het aantal groene BOA’s (buitengewone opsporingsambtenaren) is in de afgelopen jaren gedaald van 800 in 2000 naar 500 in 2015. De politie heeft zich volgens Vorenhout teruggetrokken in de stedelijke gebieden en heeft daardoor ‘amper aandacht voor het buitengebied’. “Jachtopzichters raken daardoor gefrustreerd, haken af of maken geen melding meer van stroperijen.”

047-Gert-Jan-de-J

“Laat niet als dank…..”, maar in hoeverre leeft die gedachte nog? – Foto: ©Jaap van de Waerdt(†)

Geen garantie

Gerrit Jansen en Jan ter Braak, jachtopzichters in het Vechtdal, kunnen daarover meepraten. “Als we iets melden geeft de politie nog wel eens ‘niet thuis’. Vorenhout: “De veiligheid in het buitengebied kan niet meer worden gegarandeerd.” Hij vindt dat het hoog tijd wordt dat de samenwerking met de politie terug moet op basis van gelijkwaardigheid. Jachtopzieners zouden weer de bevoegdheden moeten krijgen van de voormalige veldpolitie, die begin jaren ’90 van het toneel verdween.
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging bevestigt dat het toezicht in bos en hei onder het minimum terecht is gekomen.

Meer informatie: Lees verder

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/01/boswachter-moet-weer-politieagent-worden/