Molen in Terwolde door brand verwoest

Tragiek ten top in Terwolde

De schitterende molen “De Ooievaar” in Terwolde is vanochtend voor de derde keer afgebrand. In 1896 en 1973 werd de molen ook al in de as gelegd. “Dit is verschrikkelijk”, zegt molenaar Bastiaan Bökkers uit Heino.
Waarschijnlijk is de molen door de bliksem getroffen en in brand gevlogen. Bastiaan Bökkers: “Ik voel me echt hondsberoerd. Dit kon niet slechter.”

Betrokkenheid

De molen was het gezicht van Terwolde, bij binnenkomst van het dorp, stond hij daar als een baken in het landschap van de IJssel. Het echtpaar Bökkers en hun winkeltje onder de molen, waren in de wijde omgeving van Terwolde en de Veluwe, bekend. Hun (h)eerlijke brood en aanverwante artikelen, gepaard gaande met een ongedwongen enthousiasme en klantvriendelijkheid, getuigden van een grote betrokkenheid. Ook wij kwamen graag en regelmatig in het kleine en sfeervolle winkeltje onder de molen. Helaas… is dat nu in één klap verleden tijd, heel erg jammer!

CNtOvCdWgAA5SW5

Molen “De Ooievaar” in lichterlaaie – Foto: ©Mark Wolvenne

Einde oefening

De molenaar gebruikte de stellingmolen om graan te malen tot meel voor de broden, die hij samen met zijn vrouw bakt. Een maand geleden kocht hij samen met zijn vrouw het oude restaurant bij de Bökkers Mölle in Olst. “We willen daar het brood gaan bakken en ook een winkel openen. Al het maalwerk deden we in Terwolde, maar dat is einde oefening”, aldus de zeer diep getroffen molenaar.

254346

Molen de Ooievaar door brand verwoest – Foto: ©RTV Oost / Bart Kieft

Bökkers echt molenaarsgeslacht

Bastiaan Bökkers maakt deel uit van een familie die al zes generatie molenaars voortbrengt. Samen met zijn vader staat hij te kijken naar de resten van de molen.

Hij denkt al voorzichtig aan een oplossing om meel te maken.
“Maar ik schud niet zo maar even een molentje uit mijn mouw. Misschien is de Bökkers Mölle naast het oude restaurant in Olst een optie”, besluit hij.

Heel veel sterkte

Wij wensen vanaf deze plek, Bastiaan en Marina Bökkers, Henk en Mieneke Bökkers, Hanne, Chiel en de rest van het team, heel veel sterkte toe!

We blijven de verdere ontwikkelingen volgen en houden u op de hoogte!

(Wordt vervolgd!)

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/31/molen-brand-voor-de-derde-keer-af-in-terwolde/