Edelherten burlen en vechten op de wildbaan – Deel 1

Bronstseizoen spectaculair begonnen

Zo vroeg…? Vorig jaar waren ze nog eerder, tenminste het burlen, we hoorden toen op 6 augustus ons eerste bronsthert roepen. En… dat was dan ook wel heel erg vroeg. Daarna was het een tijdje stil, tot we twee weken later een bronstroedel aan de bosrand zagen staan. Maar dit bronstseizoen is wel heel spectaculair begonnen!

Gisteravond was het ook weer raak, ja… zeg maar goed raak, en volkomen onverwacht. Fransien en ik stonden – na al die regendagen – langs de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe, te genieten van het lekkere avondzonnetje. Plotseling zagen we een heel roedel kaalwild het bos uitkomen, met een flink aantal kalfjes. We grijpen onze camera en volgen ze op de voet, zeker wel zo’n dertig tot veertig stuks bij elkaar.

1 - DC_8244

Plotseling zien we een heel roedel kaalwild het bos uitkomen – Foto: ©Louis Fraanje

Een knaap van een 22-ender

Maar wat we helemaal niet verwacht hadden… dat er ook even later een groot hert achteraan zou komen. We geloofden onze ogen niet, toen even later een geweldige 22-ender het veld op kwam rennen. Tjonge wat een knaap van een hert. Zijn bronstmanen wapperden in de wind, toen hij met volle vaart het roedel bijeen dreef.

2 - DC_8368

Komt even later een geweldige 22-ender het veld op rennen – Foto: ©Louis Fraanje

Eersten op de Veluwe

Even later zagen we hem verliefd staan kijken naar enkele hindes, maar die schonken nauwelijks aandacht aan hem. “Och… maak je toch niet zo druk, we hebben nog alle tijd!”, zag je ze denken. En gelijk hebben ze, want normaal gesproken begint – volgens de boeken – de ‘bronsttijd’ pas half september. Maar blijkbaar trekken de herten op de Hoge Veluwe zich daar niets van aan, die zijn altijd één van de eersten op de Veluwe.

3 - DC_8299

Zagen we hem verliefd staan kijken naar enkele hindes – Foto: ©Louis Fraanje

Overbekende oergeluid

Maar het duurde niet lang, of we hoorden achter in het bos een hert burlen, en niet zo zachtjes. Ook de 22-ender was dat overbekende oergeluid niet ontgaan, en tuurde naar de bosrand. Heb je net een heel roedel dames om je heen verzameld, komt er alweer een soortgenoot je avond verprutsen.

4 -DC_8410

Het hert tuurde naar de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

We zijn zeer benieuwd wat er gaat gebeuren, dat kunt u begrijpen.In het volgende deel leest u het spectaculaire vervolg!

Lees ook: Edelherten burlen en vechten op de wildbaan – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/19/edelherten-burlen-en-vechten-op-de-wildbaan/