Edelherten burlen en vechten op de wildbaan – Deel 2 – Slot

Bekend tafereel 

Ons geduld wordt niet zo heel erg lang op de proef gesteld, want binnen enkele minuten is de rivaal – een flinke 20-ender ter plekke en betreed uiterst statig de arena. Nou… dat kan wat worden, zo’n jonger hert, hoe durft hij? Bijna tegelijkertijd beginnen ze parallel aan elkaar naar links te lopen, en bekend tafereel, dan meten ze elkaars kracht.

5 DC_8469

Beginnen ze parallel aan elkaar naar links te lopen – Foto: ©Louis Fraanje

Bronst-arena

Na zo’n twintig meter samen opgelopen te hebben, draaien ze de koppen naar elkaar toe en rammen er op los. De geweien kletteren op elkaar en heideplaggen vliegen in het rond. Zo… dat is niet mis, dit is toch geweldig, tegen alle verwachtingen in, zitten we eerste rang bij de ‘bronst-arena’ op de Wildbaan van de Hoge Veluwe. Wilder kan niet!

6 -DC_8519

Dan draaien ze de koppen naar elkaar toe en rammen er op los – Foto: ©Louis Fraanje

Gesnuif

Minutenlang duwen en draaien de herten, en klappen de geweien op elkaar in. Eén en al geweld, hoe houden ze het uit? Het gesnuif van beide herten is duidelijk hoorbaar, en geen van beiden geeft ook maar enigszins toe. Dan opeens rennen ze het bos in en gaat het gevecht, buiten ons gezichtsveld hoorbaar verder. Totdat er weer enkele keren flink ‘geburlt’ wordt en het gevecht – volgens ons – voorbij is. Wie is de winnaar… vragen we ons af, nou wat denk je?

7 - DC_8544

Als hij terug is bij het roedel, kijkt hij trots om zich heen – Foto: ©Louis Fraanje

Maak je borst maar nat

Juist, tegen alle verwachtingen in, de 20-ender, en dat laat hij dan ook duidelijk merken, als hij terug is bij het roedel kaalwild. Trots kijkt hij om zich heen, zo dat is dat, heb ik die ouwe toch mooi even een ‘poepje’ laten ruiken. Die zien we voorlopig niet terug. En dan gooit hij even later zijn kop in de nek, en dreunt het burlgeluid  ‘oooooh…. aaaaah… oooooh …. over de heide tot ver in de omtrek. Met andere woorden, hiermee is de bronsttijd begonnen, dus maak je borst – letterlijk en figuurlijk – maar nat!

8 -- DC_8563

Dan gooit hij zijn kop in de nek, en even later dreunt het burlgeluid ‘oooooh…. aaaaah… oooooh …. over de Veluwse heide – Foto: ©Louis Fraanje

Natuur is onberekenbaar

Natuurlijk vragen wij ons af, hoe het komt dat de bronst al zo vroeg is begonnen. In alle boeken staat te lezen, dat zodra de R in de maand verschijnt, de herten hun bronsttijd hebben. Maar… zo blijkt hier maar weer eens heel duidelijk, dat de dierenwereld zich daar niets van aantrekt! Het is precies zoals oud-faunabeheerder Ton Heekelaar het onlangs in zijn verhaal zo mooi verwoordde: “De natuur is onberekenbaar”! En… dat maakt haar nou juist zo boeiend!

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/20/edelherten-burlen-en-vechten-op-de-wildbaan-deel-2-slot/