De mooiste tuin van de Veluwe

Vijftig jaar lang hebben Ampie en Batje Bouw in’t Harde gewerkt aan hun berg

Overal in de streek rond Barneveld zijn prachtige tuinen met fraai bloeiende planten en heesters. Als leden van de afdeling Groei en Bloei genieten we wekelijks van de ‘Open Tuinen’. Onvoorstelbaar veel werk hebben tuinliefhebbers van hun tuinen gemaakt. De ene tuin is nog mooier dan de andere. Een storm in de zomer, zoals vorige week zaterdag, is de schrik van alle tuinliefhebbers. De zwaarste julistorm sinds honderd jaar heeft veel mooie tuinen in de streek geruïneerd. Kwetsbare planten zijn door de wind plat gewaaid of geknakt.
Verleden jaar om deze tijd bezochten we  De Fantasietuin van Beerd en Jenny van de Put in Oldebroek. Ik herinner me nog het fraaie uitzicht op de verdiepte tuin met de kasteelruïne op de achtergrond en dat alles omgeven door bloeiende struiken en honderden tropische planten.

bk31natampie1

De fraaie tuin Ampie’s Berg, in het buitengebied van het Gelderse dorp ’t Harde, is het persoonlijke werk van Ampie en Batje Bouw. Ruim vijftig jaar heeft het echtpaar aan de ‘bergtuin’ gewerkt. Deskundigen van tuinbladen hebben de tuin aangemerkt als ‘de mooiste tuin van de Veluwe’ – Foto: ©Gerrit de Graaff

Ampie’s Berg

Lezers maakten mij later attent op nog een tuin in die omgeving: Ampie’s Berg in ’t Harde. Ik beloofde dat ik er zou gaan kijken. De tijd vliegt voorbij en nu is het alweer een jaar geleden dat we in de Fantasietuin in Oldebroek waren. Vorige week kwamen vrienden van ons uit Voorthuizen enthousiast uit ’t Harde. Ze waren naar Ampie’s Berg geweest. ‘Je moet hier echt gaan kijken, je weet niet wat je ziet, één zee van bloemen…’, is hun reactie.

bk31natampie2

Ampie en Batje Bouw op een bankje in hun levenswerk: ‘Een stukje Oostenrijk in Nederland’ – Foto: ©Gerrit de Graaff

Prachtig uitzicht 

We hebben er deze keer geen gras over laten groeien. Vorige week vrijdag zijn Tiny en ik, onaangekondigd, naar Ampie’s Berg bij ’t Harde geweest. In een bosrijke streek ligt daar ineens de ‘berg’ die overal bovenuit steekt. Het is nog vroeg in de ochtend, de tuin is nog maar net open. Op het terras voor het huis zit een gebruinde man met laarzen aan. ‘U bent zeker Ampie Bouw’, informeer ik. ‘Ja, dan komen jullie waarschijnlijk uit Barneveld,’ zegt hij. ‘Hoe kan dat nou, wij komen hier voor het eerst.’ ‘Ja, vrienden van jullie hebben het een en ander verteld, over verhalen in de krant en zo,’ Zo komt het gesprek op gang. Vanaf het terras hebben we een prachtig uitzicht over het geheel. Het is werkelijk één bloemenzee. Ampie Bouw (75) vertelt voor de zoveelste keer hoe al dit moois tot stand is gekomen.

bk31natampie3

Een klaterende waterval omringd door bloeiende rotsplanten in de prachtige tuin: Ampie’s Berg – Foto: ©Gerrit de Graaff

Oostenrijk

Het is allemaal heel lang geleden begonnen met een vakantie in Oosterrijk. Ampie genoot van de ruige bergen, de ruisende watervallen en de prachtige Alpenbloemen. Thuisgekomen besloot hij een stukje Oostenrijk bij huis te maken. Hij trouwde met Batje en samen hebben ze meer dan vijftig jaar aan de ‘Alpentuin’ gewerkt. Ampie: ‘Bij ons huis lag een groot stuk grond dat we konden benutten voor ons plan. Eerst maakten we een klein bergje dat later veel groter werd. Te gelijker tijd ben ik begonnen met het kweken van verschillende soorten kuipplanten en eenjarige planten: petunia’s, begonia’s en vlijtige liesjes. We hebben vijverpartijen laten graven en watervallen aangelegd. De vrijgekomen grond gebruikten we voor de berg. Alle stenenmuren op de berg hebben we door de jaren heen zelf opgebouwd.

De berg in de tuin is vijftien meter hoog. Een jaar of vier geleden is een enorme witte steen uit Thailand met een grote kraan boven op de berg getakeld. Bezoekers kunnen via met een gemakkelijke trap naar boven lopen en genieten van het uitzicht op de kleurenpracht van de duizenden bloeiende planten. Al de kuipplanten kweken we zelf in de verwarmde kassen achter het huis en de petunia’s stekken we in een laag potgrond op een elektrische deken… Ampie, Batje en hun schoondochter Gerrie werken dagelijks in de tuin: paden harken, planten water geven met de gieter en verdorde bloemen afplukken etc.

bk31natampie4

Het huis van Ampie en Batje en vijver met koikarpers en goudwindes, gezien van het hoogste punt van de tuin – Foto: ©Gerrit de Graaff

Halve eeuw

Ampie’s Berg is nu een halve eeuw oud en mooier dan ooit. Volwassen zou je kunnen zeggen. Aan de dikke stammen van verschillende soorten abutilon, fuchsia, lantana is te zien dat ze al jaren oud zijn. Het is vakwerk om de grond in de kuipen geschikt te maken voor de betreffende planten: meer of juist minder kalk en dat voor een amateurhovenier die nooit een groenopleiding heeft gehad. Augustus is de mooiste tijd om Ampie’s Berg te gaan bewonderen. Voor vijf euro + gratis koffie of thee, kunnen bezoekers op eigen gelegenheid in de fraaie tuin rondkijken. Navigatie: ’t Harde Verlengde Vaarbekerweg 3. Goeie reis.

Ook gepubliceerd in de Barneveldse Krant 01-08-2015

Bekijk ook het prachtige filmpje van de Lokale Omroep Elburg uit 2014:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/08/de-mooiste-tuin-van-de-veluwe/