Mijn kindertijd op de Veluwe – Deel 4

Swiebertje en een zeehond

JXa3XJXFdyPGjLB9GPoxAl bladerend in het prachtige fotoboek Burgers’ Zoo’, dat in 1999 is uitgegeven, valt mijn oog op een bijzondere foto.

Tussen al die mooie en kleurrijke foto’s zit een oude zwart-wit foto met daarop de bekende TV-ster Swiebertje(Joop Doderer), die een zeehondje aan het voeren is, met daarachter de heer Antoon van Hooff die toekijkt. Twee – inmiddels overleden – persoonlijkheden waarvoor ik veel bewondering heb en waarvan de laatste een persoonlijke vriend was geworden!

Honderd dierenboek

Heel vaak is het zo, dat een oude foto of een voorwerp, je in gedachten weer terug doet denken aan vroeger. Alvorens ik inga op de foto, wil ik u graag eerst even iets anders vertellen.

Toen ik als kleine jongen ziek op bed kwam te liggen, kreeg ik van een tante het “Honderd dierenboek, een reis om de wereld” een plaatjesalbum van Kanis en Gunnink geschreven door G.J. Visscher, en… daarmee is het eigenlijk begonnen. Op het fietsje naar Burgers Dierenpark in Arnhem om die dieren ook in het echt te zien. Later, toen de televisie zijn intrede deed, was het de heer Antoon van Hooff met zijn dierenpraatjes, o.a. in ‘Zoo Zoo’ en ‘Ja, natuurlijk’, die mij letterlijk en figuurlijk aan de buis gekluisterd hield. Mede door zijn gedrevenheid en inzet voor de natuur, had ik geen beter voorbeeld kunnen hebben.

 

a059 - kopie

Swiebertje en Bromsnor – ©Archieffoto

Swiebertje

Dat het Televisie-fenomeen Swiebertje ook nu nog heden ten dage niet alleen mij, maar velen met mij, erg aanspreekt is niet zo verwonderlijk. Wat is er fijner, dan een heerlijk uurtje ontspannen bij de simpele en alledaagse capriolen van een zwervende komiek als Swiebertje?

Even uit de dagelijkse beslommeringen van de jaren vijftig en zestig, Nederland was in opbouw, werken, werken en nog eens werken

Wij hadden thuis geen televisie, maar ik ging op woensdag en zaterdag televisie kijken bij de buren, daar zat het dan vol met kinderen uit de buurt.
De TV-serie Swiebertje, vond ik het allermooiste, ik was helemaal in de ban van deze vrijbuiter.

Legendarisch

Toen hij eens samen met veldwachter Bromsnor naar mijn geboortedorp Barneveld kwam, om een winkel te openen, waren wij er als de kippen bij. De legendarische figuur van Swiebertje, de zwerver die lak had aan het gezag en op zijn geheel eigen wijze kleine misstanden aan de kaak stelde, maakte een diepe indruk op mij.

Zeehond Swiebertje

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de foto uit het boek, vroeg ik Antoon van Hooff er naar en die vertelde mij het volgende: “Ik meen dat het in de zestiger jaren was, dat een groepje vrijwilligers op de Wadden dit zeehondje vond. Alleen achtergelaten op ‘het Wad’. Waar moesten ze ermee naartoe? Om er publiciteit aan te geven werd, via de toenmalige gemeente-secretaris uit Huizen, contact gezocht met Televisie-ster Swiebertje. Men was op zoek naar een adoptieadres voor het zeehondje, en mede door mijn relatie met de NCRV, kwam het terecht bij Burgers Dierenpark. Daar is het diertje liefdevol opgevangen en heeft er tot zijn dood gewoond. Omdat Swiebertje spontaan zijn medewerking had verleend, werd het zeehondje ‘Swiebertje’ gedoopt.”

swiebertje - kopie

Swiebertje voert het geadopteerde zeehondje, en de heer Antoon van Hooff kijkt toe – Foto: ©Archief Burgers’ Zoo

Tenslotte…

Waar een foto wel niet toe kan leiden? Ik denk dat dit ook te maken heeft met het ouder worden, je kijkt dan wat vaker terug. In onze moderne tijd worden de dingen te vaak en teveel als zijnde oubollig en simpel terzijde geschoven. Maar… bij het zien van deze simpele zwart-wit foto ging er bij mij weer van alles leven. Heel even was ik weer die kleine jongen, en zat ik weer op de fiets naar Arnhem. Dwars over de Veluwe, via Schaarsbergen naar het toenmalige Burgers Dierenpark. Dat was genieten in ‘optima forma’ want je keek je ogen uit daar tussen al die dieren!

Op de terugweg bij Oud Reemst, rustte ik dan even uit en liet – achterover liggend in de hei – de prachtige wolkenluchten over mij heen zweven. Als dan ‘s avonds op weg naar huis over ‘Planken Wambuis’ een hert of ree de weg overstak, was ik ‘super-gelukkig’ en kon mijn dag niet meer stuk.

Eerder – in gewijzigde vorm – gepubliceerd in De Veluwenaar 12e jrg. No.3 -juli-2004

Lees ook: Mijn kindertijd op de Veluwe – Deel 5

 

Meer over Antoon van Hooff, zie onder:

 

 ***

En… natuurlijk… Swiebertje 60 jaar na eerste aflevering nog altijd YouTube-hit

 

267132

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/07/oude-foto-roept-herinneringen-op/