Jonge havikken in de lens

Enorm groot nest

Zo zwervend door de Veluwse bossen, kom je nog wel eens voor verrassingen te staan. Eigenlijk moet ik zeggen dat sommige dingen je gewoon overkomen. Zo gebeurde dat ook een aantal weken geleden met de horst(nest) van een roofvogel boven in een grove den. Een enorm groot nest, waar we wat beweging in zagen. In eerste instantie konden we – mede door de weelderige takken rondom het nest – weinig ontdekken, maar hij was bewoond, zonder twijfel.

fac4 (1 van 1)

Het enorme nest van de havik boven in een grove den – Foto: ©Tony Kock

Bijzondere situatie

We wisten wel dat het een roofvogel moest zijn maar geen idee welke. Gelukkig had ik mijn camera bij me, als natuurliefhebber en amateurfotograaf leg ik graag alles vast wat wij zien. En… dit was een heel bijzondere situatie, dus een goede boom opgezocht, waar ik tegen aan kon leunen om de afstand te kunnen overbruggen. Zo had ik meer houvast en de camera in goede balans, zodat ik mooie platen kon schieten.

havik in nest 137

De jonge havikken kijken over de rand van het nest – Foto: ©Tony Kock

Jonge havikken

Opeens hoorden we een geluid, één van de ouders kwam eraan, we hielden onze adem in. Zij vloog over het nest en de jongen stonden allemaal op en ze liet de prooi vallen boven het nest en vloog direct door. Het bleken jonge havikken te zijn, met hun gestreepte borst, die bij jonge havikken van boven naar beneden lopen. Als ze volwassen zijn, liggen de strepen overdwars.

havik in nest 163

havik in nest 294

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee jongen

Er bleken twee jongen op het nest aanwezig te zijn. Wat er op het nest allemaal precies gebeurde, dat konden vanaf onze plek niet helemaal goed volgen. Maar telkens als ze over de rand keken, hadden wij ze prachtig in beeld. We hebben zeker, alles bij elkaar zo’n vier uur staan te genieten van dit natuurwonder.

havik in nest 302

Jonge havik kijkt argwanend naar beneden – Foto: ©Tony Kock

Hoog in de boom

Een beetje schuin hangend tegen een boom stond ik daar de mooie plaatjes te maken. Om beurten keken mijn man en ik elkaar aan, en werden stil van het mooie schouwspel, dat zich daar hoog boven ons in de boom afspeelde. Zo stonden we dus urenlang, soms letterlijk ‘oog in oog’ met deze prachtige roofvogels.

havik in nest 462

Letterlijk ‘oog in oog’ met de jonge havik – Foto: ©Tony Kock

Tekst en foto’s: Tony Kock 

Lees ook haar verhaal: Eerste rang bij imponerend bronstgevecht 

 

********************************************************************************************************************************************

silhouet-fotograafb-e1415561799201Uw natuurmoment!

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een foto, of enkele foto’s met uw verhaal naar ons te mailen (zie onder)! Het is uiteraard ook van belang dat uw ‘Natuurmoment’ in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten, en… natuurlijk uw foto’s van goede kwaliteit zijn!

De redactie behoudt zich wel het recht voor om artikelen i.o. aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/10/jonge-havikken-in-de-lens/