Reebok en fazant oog in oog

De wens is de vader van de gedachte

Op een avond in het laatst van mei, zat ik in mijn schuilhut op het “Rauwe Veld”, met uitzicht op een weide die geel zag van de boterbloemen. Ik zag het al helemaal voor me, een prachtige mooie rood-bruine reebok tussen al die gele bloemen. De wens is de vader van de gedachte, zo gaat het wel vaker bij natuurfotografen. Je hoopt dat het gebeurt, meestal is dat niet het geval, maar… deze avond overtrof mijn verwachtingen. Niet alleen een reebok tussen al dat geel, maar daarbij kwam ook nog een kleurrijke fazant in beeld.

DC_2502

Een kleurrijk moment, de mooie gaffelbok en fazant tussen de gele boterbloemen – Foto: ©Louis Fraanje

Bijvangst

Het grappige van de hele situatie was namelijk, dat tijdens het fotograferen van de jonge gaffelbok een fazant het beeld kwam binnenlopen. Dat is toch een heel komisch en tegelijkertijd geweldig moment! Je bent helemaal geconcentreerd op je onderwerp, en ineens gebeurt dit. Een mooie bijvangst, zou ik zeggen.

Op hetzelfde moment dat deze situatie zich voordeed, moest ik ook direct denken aan fotograaf Chris Gurtmann, die een ontmoeting van een reebok met een korhaan vastlegde. Over deze spectaculaire gebeurtenis schreef hij op ons weblog. (Zie: Ontmoeting tussen korhaan en reebok). Dat was natuurlijk veel spectaculairder, maar ik vond dit ook zeker de moeite waard.

DC_2501

Met een scheel oog kijkt de bok nog naar de fotograaf – Foto: ©Louis Fraanje

In mijn veld

In eerste instantie stond de bok mij nog even scheel aan te kijken, maar al gauw draaide hij z’n kop om naar de voorbijganger.  Je zag hem denken, zo van ‘Wat moet jij hier in mijn veld?”  De late avondzon gaf een schitterend strijklicht en zette beide dieren – letterlijk en figuurlijk – in het zonnetje.

DC_2500

Letterlijk en figuurlijk in het zonnetje – Foto: ©Louis Fraanje

Alweer voorbij

Maar… blijkbaar vond de bok de indringer maar niks en liep naar de fazant toe om hem te verjagen. Normaal gesproken zie je zoiets weleens gebeuren, maar ben je te laat met je camera, en is het alweer voorbij voor je het weet. Gelukkig was ik er nu toevallig helemaal klaar voor, zonder dat ik het van tevoren had kunnen weten. Inmiddels had de bok de fazant de dekking ingejaagd, en waren ze beiden in geen velden of wegen meer te bekennen. Nou ja, afwachten maar op wat misschien nog gaat komen. Geduld is ook hier weer een ‘schone’ zaak!

DC_2538

De bok liep naar de fazant toe om hem te verjagen – Foto: ©Louis Fraanje

Filosoferen

Geduldig wachten, want… je weet het nooit, dit hadden we in ieder geval te pakken. En zo zat ik nog heerlijk na te genieten in mijn schuilhut, toen… na enige tijd opeens de bok weer uit de dekking kwam. Fier rechtop, met stevige stappen kwam hij de arena weer binnenwandelen. Zo van, wie maakt me wat, en… die rare vogel heb ik eventjes de les gelezen. Natuurlijk zal het wel anders gegaan zijn, maar in zo’n situatie zit ik altijd een beetje te filosoferen.

DC_3050

Fier rechtop, met stevige stappen kwam hij de arena binnenwandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Nagenieten 

Als ik later thuis de beelden nog eens terugkijk, moet ik ongemerkt toch glimlachen om het hele gebeuren, dat zich deze avond voordeed. Daarnaast kon het natuurlijk niet mooier zijn, en geniet je nog lang na van hetgeen je op zo’n avond-aanzit is overkomen. Het machogedrag van de jonge reebok met z’n gaffelgeweitje, tegenover de kleurrijke fazant, zal nog best een poosje op mijn netvlies blijven hangen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/06/reebok-en-fazant-oog-in-oog/