Ontmoeting tussen korhaan en reebok

Niet alledaagse gebeurtenis

Deze keer willen wij u deelgenoot maken van een bijzondere ervaring die een bevriende natuurfotograaf Chris Gurtmann uit Stelle in de Duitse deelstaat Nedersaksen, heeft gehad.

Hij zat ‘s morgensvroeg in zijn schuilhutje om de balts van de korhanen te fotograferen, toen plotseling een jonge reebok op de baltsplaats verscheen. Een niet alledaagse gebeurtenis die hij met zijn camera kon vastleggen. Hieronder volgt zijn verhaal:

picture-0004Plotseling verschijnt er een nieuwsgierige reebok - Foto: ©Chris Gurtmann

Plotseling verschijnt er een nieuwsgierige reebok – Foto: ©Chris Gurtmann

Prachtig schouwspel

Eind april 2006 had ik voor de eerste keer de gelegenheid, met toestemming, in een Naturschutzpark op Korhoenders aan te zitten om deze te fotograferen. Nog voor de allereerste ochtendschemering, in het stikdonker, zat ik in mijn schuilhutje en wachtte gespannen op de dingen die zouden komen. Na twintig minuten ging het dan daadwerkelijk gebeuren.

Omdat het nog donker was, kon ik alleen het geluid van neerstrijkende korhanen horen, meteen gevolgd door het bekende bolderen, blazen en sissen. Een belevenis die je nooit meer vergeet.  Na verloop van tijd openbaarde zich in het eerste morgenlicht, drie baltsende korhanen op de baltsplaats recht voor mij.

picture-0003Naderde hij de geschrokken korhaan tot op enkele centimeters - Foto: ©Christoph Gurtmann

Naderde hij de geschrokken korhaan tot op enkele centimeters – Foto: ©Chris Gurtmann

Nieuwsgierige reebok

Als er dan eindelijk genoeg licht is om de eerste opnamen te kunnen maken van dit prachtige schouwspel, verschijnt er plotseling een jonge reebok. Nieuwsgierig geworden door het spektakel van de korhanen in de vroege morgen, naderde hij de geschrokken korhaan tot op enkele centimeters om eens lucht op te nemen van de haan. Ondertussen vond de haan het welletjes en verwijderde zich een aantal meters van de plek.

picture-0005Ondertussen vond de haan het welletjes - Foto: ©Chris Gurtmann

Ondertussen vond de haan het welletjes – Foto: ©Chris Gurtmann

Volop baltstijd

Aangetrokken door het prachtige vederspel, achtervolgde de reebok telkens weer de korhaan. Tot het de haan toch te bont begon te worden en de beschutting van het struikgewas maar opzocht. Maar omdat het volop baltstijd was en de haan natuurlijk niet mocht ontbreken, kwam hij terug op de baltsplaats. Daar aangekomen herhaalde zich het spel tussen korhaan en reebok en duurde zeker een half uur, voordat een ieder zijns weegs ging.

picture-0009Zeker een half uur duurde dit schouwspel - Foto: ©Chris Gurtmann

Zeker een half uur duurde dit schouwspel – Foto: ©Chris Gurtmann

Tekst en foto’s: ©Chris Gurtmann

***

Over de fotograaf

Portrait57200166-klein ©Chris Gurtmann

Natuurfotograaf  Chris Gurtmann

Christoph(Chris) Gurtmann werd in 1959 geboren te Hann-Munden in Duitsland en groeide daar ook op. Momenteel woont hij in Stelle, een plaats in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het Landkreis Harburg op de Lüneburger Heide..

Hij trok al op zeer jonge leeftijd de natuur in. Aangetrokken door mooie natuurfoto’s van anderen, begon hij op latere leeftijd met fotograferen.

Eerst met een Panasonic FZ10 met 10x zoom, daarna een EOS 10D. Momenteel gebruikt hij een EOS 30D met teleobjectief EF-400/5,6 L in sommige gevallen versterkt met een 1,4 teleconverter.

Eerder gepubliceerd in De Veluwenaar 16e jrg, no. 2, april – 2008

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/21/ontmoeting-tussen-korhaan-en-reebok/