1935 – Hoge Veluwe viert 80-jarig jubileum – 2015

DSCN7371-vignet

Anton en Helene Kröller-Müller stichters van NP De Hoge Veluwe

Dit jaar viert Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe haar 80-jarig bestaan. Dat wordt groots gevierd met onder meer de presentatie en publicatie van de biografie van Anton Kröller. Anton en Helene Kröller-Müller stichters van NP De Hoge Veluwe Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, de nalatenschap van het echtpaar Kröller-Müller, bestaat 80 jaar. Vanaf 26 april, de dag van oprichting, worden er al heel veel activiteiten rondom het jubileum georganiseerd.

onthullende-biografie-over-gevallen-ondernemer-anton-kroller!attachment

Anton Kröller is één van de meest vergeten ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis – Foto: ©NP Hoge Veluwe

Vurig betoog

XLarge_2_313_L_7e83d0dc-5Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de stichting was er – voor haar relaties – vandaag vrijdag 5 juni een grote tent opgezet in het centrumgebied van het Park. Ook onze voorzitter Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting was op uitnodiging aanwezig. Directeur Seger van Voorst tot Voorst hield in zijn toespraak een vurig betoog voor het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Aan het werk

“Er zijn van allerlei zaken betreffende het natuurbeheer gaande op de Veluwe, maar wij proberen het zo goed mogelijk en graag op onze eigen-wijze te doen.We bewijzen al tientallen jaren dat we het Park nagenoeg zonder subsidie kunnen exploiteren: 90 procent doen we helemaal zelf. Voor ons hoeft de Veluwe echt niet op de Werelderfgoedlijst, met weer allerlei restricties etc. laten we eerst maar eens – zonder al die rare fratsen – aan het werk gaan met z’n allen voor een mooie Veluwe!”

DSCN7365-kl

Directeur Seger van Voorst tot Voorst hield een vurig betoog voor zijn Park – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Biografie Anton Kröller 

Centraal in het jubileumjaar stond deze middag, de presentatie van de biografie van Anton Kröller, geschreven door bedrijfseconoom Ariëtte Dekker. Het betreffende boek werd aangeboden aan minister Henk G.J. Kamp van Economische Zaken.

DSCN7385-kl

Machtig en omstreden

Anton Kröller is één van de meest vergeten ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis. Hij was echter één van de machtigste, maar ook meest omstreden zakenlieden van zijn tijd.

 

< < Foto hiernaast: Directeur Seger van Voorst tot Voorst overhandigd de biografie aan minister Henk G.J. Kamp van Economische Zaken – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting 

 

Jubileumweekend met verhalen en Junior Natuur Expeditie; 6 en 7 juni

Op zaterdag en zondag zijn er gratis bij te wonen lezingen. Ariëtte Dekker vertelt over haar onderzoek naar Anton Kröller en de net gepubliceerde biografie. Eva Rovers, de biografe van Helene Kröller-Müller, geeft een lezing over Antons echtgenote. Primatoloog Jan van Hooff, onder meer bekend van zijn optredens in De wereld Draait Door kan als geen ander vertellen over het hoe en waarom van het gedrag van dieren. De lezingen worden zowel op zaterdag als zondag gegeven. Hoewel de lezingen gratis zijn (exclusief entree Park), dient er wel via de website gereserveerd te worden.

hogeveluwe

Op pad in de natuur van het Natonaal Park de Hoge Veluwe – Foto: ©Henk Ruseler

Spelenderwijs

Jonge bezoekers kunnen tijdens dit weekend deelnemen aan de Junior Natuur Expeditie; een evenement vol spannende, leuke en leerzame onderzoekjes en proefjes in de natuur. Individueel of onder leiding van een natuurgids ontdekken de kinderen spelenderwijs de geheimen van de natuur.

image-4975918Logo_Kroller_muller_museumGeschiedenis Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is, samen met het zich in het Park bevindende Kröller-Müller Museum, de nalatenschap van Anton en Helene Kröller-Müller.

Jagen en kunst

Het echtpaar kocht vanaf 1919 stukken grond aan om een landgoed te stichten. Anton ging er graag jagen, terwijl Helene haar tijd grotendeels besteedde aan het aanleggen van een indrukwekkende collectie moderne kunst. Meer over het museum:  Kröller-Müller Museum‎

Omdat het bedrijf van Anton, WM Müller & Co, gedurende de crisis van de jaren dertig in financieel noodweer terechtkwam, werd het landgoed in 1935 ondergebracht in een stichting. Nu, tachtig jaar later, is het levenswerk van het echtpaar nog altijd een van de meest populaire recreatieve bestemmingen van Nederland.

Foto hiernaast: Anton Kröller en zijn vrouw – Foto: ©NP Hoge Veluwe >>afgest._1958
Meer informatie: Jubileum — Park Hoge Veluwe

***

“Van harte gefeliciteerd namens de Jac. Gazenbeekstichting!”

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/05/tachtig-jaar-hoge-veluwe-groots-gevierd/