Voedsel zoekende spreeuwen en jeukende hertenruggen

Nijvere spreeuwen

Dat jeuk erg lastig is, merk je ook bij de herten. Hun dikke wintervacht is aan het verdwijnen, en dat jeukt natuurlijk. Ook is die vacht een broedplaats voor insecten, en ook dat jeukt. Dan ben je als hert blij, als iemand je van die jeuk afhelpt. En… dat klusje werd geklaard door een aantal nijvere spreeuwen.

1 -DC_3404Het begon allemaal met één spreeuw - Foto: Louis Fraanjeé

Het begon allemaal met één spreeuw – Foto: ©Louis Fraanje

Profiteren

Het begon met één spreeuw, maar even later kreeg hij hulp van een aantal soortgenoten. Ze doken als het ware op de huid van de herten, die nog niet geheel hun wintervacht kwijt waren. Wij zeggen wel eens: “Je laat je niet op je huid zitten”, maar de herten profiteren juist van deze vogels op hun huid.

3 DC_3360Op een heel handige manier doken ze telkens op de huid van het hert - Foto: Louis Fraanje

Op een heel handige manier doken ze telkens op de huid van het hert – Foto: ©Louis Fraanje

Onderscheiden 

Terwijl de handige spreeuwen bezig waren, konden we ook op ons gemak de nieuw opgezette bastgeweien bewonderen. Hierbij kun je mooi de oud en jonge herten van elkaar onderscheiden, omdat de oude eerder beginnen met de opbouw.

2 -DC_3324Terwijl de herten rustig aan het grazen zijn, doet de spreeuw zijn nuttige werk - Foto: Louis Fraanje

Terwijl de herten rustig aan het grazen zijn, doet de spreeuw zijn nuttige werk – Foto: ©Louis Fraanje

Beter plekje

Af en toe verdween de kop van een spreeuw bijna helemaal tussen de haren van het hert. En… daarbij keken ze steeds bij elkaar het kunstje af. Op elkaar lettend, want het mocht toch eens zo zijn dat je soortgenoot een beter plekje heeft gevonden, dan is het knokken geblazen.

DC_4028De rechtse spreeuw op de foto, verdwijnt met z'n kop tussen de haren van het hert - Foto: Louis Fraanje

De rechtse spreeuw op de foto, verdwijnt met z’n kop tussen de haren van het hert – Foto: ©Louis Fraanje

Landingsplaats of hangplek

Moe gejaagd en gestreden, gebruik je dan de rug van het hert als landingsplaats, of hangplek voor spreeuwen. Tenminste zo leek het ons tijdens het observeren van dit grappige schouwspel.

4 -DC_3353Herkauwende herten en een paartje spreeuwen in overleg met elkaar - Foto: Louis Fraanje

Herkauwende herten en een paartje spreeuwen in overleg met elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Overleg

Tijdens dit hele gebeuren, gingen de herten gewoon hun gang en trokken zich weinig aan van al die belangstelling. Toch kon je merken dat ze het wel waardeerden dat de vogels hen verlosten van die nare beestjes, die zoveel jeuk veroorzaakten. Het was een grappig gezicht, toen we op een gegeven moment een paartje spreeuwen op de rug van een herkauwend hert zagen zitten. Net of ze met elkaar aan het overleggen waren, welk hert ze nu weer onderhanden zouden nemen. Ook op het filmpje zie je duidelijk hoe de vogels op een slinkse manier aan hun voedsel komen en tegelijkertijd de herten van hun jeuk afhelpen!

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/04/voedsel-zoekende-spreeuwen-en-jeukende-hertenruggen/