Hoge Veluwe wil niet op Werelderfgoedlijst

Poging om discussie opnieuw te openen?

HOENDERLOO – Nationaal Park De Hoge Veluwe wil niet dat de Veluwe op de werelderfgoedlijst komt te staan. Organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Recron pleitten daar kortgeleden voor, maar De Hoge Veluwe voelt er helemaal niets voor. Particuliere grondbezitters op de Veluwe en recreatieonderneming Leisurelands delen die mening.

In een brief aan de provincie betichten De Hoge Veluwe, Leisurelands en Gelders Particulier Grondbezit de natuur- en milieuclubs woensdag van onbehoorlijk gedrag. Volgens de briefschrijvers is het plan om de Veluwe op de werelderfgoedlijst te krijgen een poging om de discussie over met name het wildbeleid op de Veluwe opnieuw te openen. ‘Terwijl daar na jarenlang vergaderen met iedereen eindelijk besluiten over zijn genomen.’

documentaire-over-restauratie-jachthuis-bij-omroep-gelderland_563

Jachthuis Sint Hubertus op de Hoge Veluwe – Foto: © NP Hoge Veluwe

Geen nieuwe avonturen

De natuur- en milieuorganisaties willen een fiks bedrag steken in een grote opknapbeurt voor de Veluwe, op voorwaarde dat partijen zoals de provincie ook over de brug komen. De Hoge Veluwe waarschuwt de provinciebestuurders om ‘geen nieuwe avonturen aan te gaan’. ‘Er is nu meer dan genoeg beleid, nu is het tijd om afspraken over agrarisch natuurbeheer, inrichting van het gebied, wildbeheer en recreatie ook uit te voeren’, zeggen de briefschrijvers.

Als de Veluwe werelderfgoed zou worden, moet alle afspraken opnieuw worden gemaakt omdat er dan veel strengere beschermingsregels gelden. De directie van De Hoge Veluwe en de anderen denken overigens ook dat de kans op een werelderfgoedstatus ‘nul’ is: De Veluwe is niet het grootste natuurgebied van Europa, maar een stuk land dat grotendeels druk bevolkt is en dat wordt doorkruist door wegen en spoorwegen.’

 

5-DC_3791-a-kl-kopie-280x300

Jan Gorter – Natuurmonumenten – Foto: ©JGS

Natuurmonumenten: werelderfgoed kan wel

Volgens Jan Gorter van Natuurmonumenten hoort de Veluwe thuis op de lijst van Unesco: ‘We hebben de grachtengordel, de Waddenzee, we hebben De Nieuwe Waterlinie. Daar hoort de Veluwe als cultureel erfgoed ook bij.’  De angst van de grondeigenaren dat alle regels veranderen en alle overleggen opnieuw moeten, wuift Gorter weg. ‘Wat wij hebben afgesproken gaan wij gewoon mee door. We gaan echt niet alles weer ter discussie stellen. Dat willen we helemaal niet’, zegt Gorter.

Er wordt eerst een verkenning gedaan of een aanvraag voor Werelderfgoed wel haalbaar is.

 

Lees ook: Veluwe moet op werelderfgoedlijst

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/02/hoge-veluwe-wil-niet-op-werelderfgoedlijst/