Expositie Frans Nieuwenhuis, de Veluwse troubadour

Frans_Nieuwenhuis_2Nog tot en met  zaterdag 4 april

Frans Nieuwenhuis werd in 1936 geboren te Vaassen, is een zanger in het Veluws dialect. Zijn bijnaam is De Veluwse Troubadour.

Midden jaren vijftig werd in de zaal van hotel-café Spoorzicht een talentenjacht gehouden. Frans deed daar aan mee, evenals zijn zus Minie die ook over muzikaal talent bleek te beschikken. Minie won de eerste prijs en als duo wonnen broer en zus de tweede prijs. Vele optredens samen volgden daarna.

Helaas kwam dit persbericht te laat bij ons binnen!

Maar… wie nog graag naar de expositie wil gaan kijken van deze rasechte Veluwse troubadour, kan nog tot en met zaterdag 4 april aanstaande terecht in het Museum Vaassen Historie.

bc02641a-8ab5-47e5-9549-b88babb938b2

De expositie over Frans Nieuwenhuis in het Vaassens Museum

Grote voorbeeld

Met de Limburgse liedjeszangers Harry Bourdon en Frits Rademacher als voorbeeld ging Frans zich meer toeleggen op het zingen van liedjes in het Veluws dialect. Een grote inspirator voor Frans werd Jo Erens, maker en vertolker van Limburgse liedjes.

images

Jo Erens

frans-500x320Zijn zus Minie kreeg, nadat ze gestopt was vanwege de geboorte van haar kind, weer zin in het zingen en optreden samen met Frans. Zij hebben hun muzikale carrière daarna succesvol voortgezet als het Edelweiss Duo. Samen met de Alpenmädels werd in 1976 een LP gemaakt dat de titel ‘’Op de Alpenweide’’ meekreeg. Het duo kreeg steeds meer bekendheid en trad in diverse radio- en televisieprogramma’s op, waaronder die van Willem Ruis. Nadat de muzikale samenwerking in goed overleg met z’n zus was beëindigd, kwam Frans in contact met Ben Donkelaar, een platenproducent, die zeer geïnteresseerd was in dialectnummers. Twaalf liedjes, waaronder ’t Cannenburgher Klöksien, werden op LP gezet. Frans werd een veel gevraagd artiest, o.a. bij Radio Gelderland en bij een programma van Dick van der Veen.

downloadproduct_thumbPersoonlijke herinnering

De liedjes van de Veluwse troubadour, zoals Frans al gauw werd genoemd, gingen over zaken die hem bezighielden. Aan veel van zijn liedjes heeft hij een persoonlijke herinnering, zoals ‘’het Oldershuus’’ en ‘’Mien Veluweland’’.

Het Cannenburgher Klöksien

Zijn liedje over het Cannenburgher Klöksien kreeg grote bekendheid en werd/wordt ook wel het volkslied van Vaassen genoemd. U kunt het onderaan het bericht beluisteren!

Optreden

Naast Frans zelf, schreef ook Hermen Bomhof teksten voor hem, evenals Fred Eggink, Jan Wijnhoud, Fred Rootveld en z’n vrouw Riet. De laatste jaren begeleidde oudste dochter Helmi haar vader tijdens optredens op accordeon.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Frans Nieuwenhuis samen met dochter Helmi – Eigen foto

Expositie 

Door foto’s en ander materiaal wordt het de bezoeker van Museum Vaassen Historie duidelijk op welke manieren Frans Nieuwenhuis zijn talenten op het gebied van muziek en toneel in Vaassen en de regio heeft getoond.

***

Openingstijden museum 2015

museum-500x320

Het Museum Vaassen Historie aan de Dorpsstraat in Vaassen

Maandag en woensdag: gesloten

Donderdag en vrijdag: 14:00 – 17:00 uur

Zaterdag: 11:00 – 16:00 uur

Zondag gesloten.

Museum Vaassen historie 

Dorpsstraat 73
8171 BM VAASSEN

Contactgegevens

www.vaassenhistorie.nl

 

Beluister hier Frans Nieuwenhuis: 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/02/expositie-frans-nieuwenhuis-de-veluwse-troubadour/