Zwerven over de Veluwezoom – Deel 1

kl-portret-ton DSC_0797 - kopie

Zwerven met Ton Heekelaar

Een zwerftocht vol herinneringen

In deze vier-delige serie neemt Ton Heekelaar u mee – in woord en beeld – op zijn zwerftocht door een deel van het Nationaal Park De Veluwezoom.

***

Imbosch en Bijenbosch

Om te beginnen, de vraag: “Wie weet waar de naam “Imbosch” aan is gerelateerd? Niemand…? Zijn er puzzelaars onder ons?
Ja…Wat is een ander woord voor een Bij? – twee letters – “Im”. Heel goed……. Dus “Imbosch is gerelateerd aan: “Bijenbosch”.

Rond 1900 stonden er in de Imbosch op de heide niet honderd, doch wellicht duizend bijenkorven. Iedere Veluwse keuterboer had – standaard – als bijverdienste een aantal korven met “bijenvolk”. De korven werden gevlochten van pijpestrootje, ook wel Buntgras genoemd. Volledigheidshalve: Bijenkasten zoals wij die kennen zijn pas na de 2e-Wereldoorlog in zwang geraakt.

Natuurmonumenten

De Imbosch is in 1938 door Natuurmonumenten aangekocht van de erven baron van Pallandt van kasteel Rosendael. Het verhaal gaat: Toen NM de eerste houtdunning/houtverkoop in de Imbosch uitvoerde was nagenoeg de aankoopsom terugverdient!

HRT.2. Landbouw-enclave Terlet langs ventweg A.50

Landbouw-enclave Terlet langs ventweg A.50 – Foto: ©Ton Heekelaar

Landbouw-enclave

We wandelen langs de voormalige landbouw-enclave Terlet, daar waar een grote boerderij met schaapskooi heeft gestaan. Feitelijk stonden er bij die nederzetting Terlet meerdere kleine Veluwse keuter boerderijtjes en schaapskooien. Als stille getuigen zijn nog enkel fruit- en lindebomen zichtbaar.

HRT.1b. 2x linde aan ventweg A.50

Oude lindebomen aan ventweg A.50 – Foto: ©Ton Heekelaar

Hessengat 

De schapen werden voor het scheren gewassen in de vennen van het “Deelense Was” op de Hoge Veluwe. De nederzetting Terlet waar het laatst boer van Veelen woonde en boerde, was in vroegere tijden tevens een belangrijk punt van Hessenwegen uit Dieren en Eerbeek richting Ede. Overblijfselen uit die tijd herinneren aan de voermannen met hun zwaar beladen wagens uit de Duitse-deelstaat Hessen zoals o.a. het “Hessengat” (drinkkolk voor trekpaarden (zie bijlage kaart).

web hessengat - _kaart VZ+wandelroute

Overzicht wandeling en bij pijl het Hessengat

Beerenberg

HRT.10. Vossenbessen DSC_6131

Vossenbessen – Foto: ©Ton Heekelaar

Dan zien we op de kaart de naam “Beerenberg”! Onwillekeurig vraagt men zich af of hier in vroegere tijden soms van die enge en/of gevaarlijke beren hebben rond gelopen. Niet dus, doch die voerlui uit Hessen spraken Duits en zagen velden met rode- en blauwe bosbessen tegen de glooiende zuidelijke hellingen langs de Eerbeekseweg. (Duits voor bessen =”beere”), vandaar de naam “Beerenberg” .

Aan het eind van die landbouwenclave lopen we rechtsaf over een wildrooster, langs de slagboom en direct linksaf in noordelijk richting de “Ring Allee” op richting ecoduct “Terlet”. Dus we begeven ons op gronden van de Vereniging Natuurmonumenten welke deel uit maken van het Nationaal Park Veluwezoom en grenzend aan het Deelerwoud-NM.

HRT.3. A.50 en Wildwissel Terlet

A.50 en Wildwissel Terlet – Foto: ©Ton Heekelaar

Uitwisseling van groot belang

HRT.7. Maquette Wildwissel Terlet

Plaquette bij het ecoduct van Terlet – Foto: ©Ton Heekelaar

Nu we toch bij het wildviaduct/ecoduct Terlet staan, wil ik graag benadrukken, dat het van het grootste belang is om grotere leefgebieden te creëren.

Ook is het heel belangrijk voor de uitwisseling van o.a. edel- en damherten, reeën, wildzwijnen, vossen, dassen, en kleine dieren o.a. boommarters, muizen, adders, gladde slangen, hazelwormen, vlinders en overige insecten.

Plaquette

De plaquette onder het ecoduct Terlet is geheel kosteloos vervaardigd door het Natuursteenbedrijf van de Firma A. Hoogenberg te Apeldoorn. Gelijk als het herdenkings-monument van de verdronken reddingsboot-trekpaarden op Ameland.

Actie voeren

Leuke anekdote om te vertellen, dat het andere ecoduct bij de Woeste Hoeve, bedreigd werd door een verharde ontsluitingsweg voor het Landgoed Varenna. Dankzij actie te voeren met een groot spandoek in maart 1986 door de voormalige voorzitter Dick van den Hoorn en penningmeester Josje Hora Siccama van Vereniging tot behoud van het Veluws Edelhert, thans genaamd: Vereniging Het Edelhert , is verhinderd.

DSC_2994

De twee bestuursleden op de barricaden bij het ecoduct Woeste Hoeve in aanbouw – Foto: ©De Telegraaf

Lees ook:  Zwerven over de Veluwezoom – Deel 2

***

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/13/zwerven-de-veluwezoom-deel-1/