Veluwe – Lokale biomassa, duurzaam gebruikt?

1 foto 1 DSC_3201

David Borgman van Borgman Beheer – Foto: JGS

Bosbouwkontaktkring Veluwe op excursie in Renkum

We weten al jaren dat onze fossiele brandstoffen op raken en zijn druk op zoek naar alternatieven. Windmolens en zonnepanelen zijn daarvan de meest toegepaste. Een ander alternatief dat de laatste jaren steeds meer en meer aan populariteit wint is energie uit houtige biomassa.

We zien op vele plekken in ons land initiatieven ontstaan op dit gebied. Daarbij wordt vaak gezocht naar samenwerking tussen leveranciers van biomassa en afnemers van warmte. Hier liggen kansen voor terreinbeheerders!

Oranje Nassau’s Oord 

We waren op dinsdag 10 maart a.s. voor de tweede keer te gast in de landbouwschuur van Oranje Nassau’s Oord (met dank aan Frans Albers!). Deze middag waren er twee sprekers die ons wat meer zouden vertellen over het gebruik van Biomassa (houtsnippers).

2 foto 2 DSC_3204

Borgman vondt een luisterend oor bij de Bosbouwkontaktkring Veluwe – Foto: JGS

Biomassaland

Borgman Beheer is intensief betrokken bij een samenwerkingsverband op dit gebied in Salland: Biomassalland .
Ook is Borgman Beheer betrokken bij diverse andere biomassa projecten, waarvan een aantal in Gelderland. David Borgman lichtte toe wat er allemaal komt kijken bij zo’n project.

4 foto 4 DSC_3212

Jeroen Brinker van BeGreen toont vol trots de aanvoer van houtsnippers voor de stookinstallatie – Foto: JGS

Brandstofvoorziening met houtsnippers

In Oranje Nassau’s Oord wordt alweer enige tijd een op houtsnippers gestookte kachel gebruikt voor het leveren van warmte aan het complex. Dit hele stookproces en de brandstofvoorziening wordt gecoördineerd door Jeroen Brinker van BeGreen . Na de uitleg door David Borgman liet Jeroen ons zien wat er allemaal komt kijken bij het hele stookproces.

5 foto 5DSC_3216

De stookinstallatie met links de houtsnipper-aanvoer via een elevator – Foto: Jac. Gazenbeekstichting

 Bekijk ook het filmpje: 

 

 

********************************************************************************************************************************

 

medaille-goed-gedaan-jochie

medaille-goed-gedaan-jochie - kopie

Keerzijde van de medaille!

Lees ook:  Biobrandstoffen zorgen voor hogere uitstoot CO2 – NPO …

Lees ook:  Milieubeweging in Nederland tegen biobrandstoffen …

Lees ook:  Canadese bossen leeggeroofd 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/12/bosbouwkontaktkring-lokale-biomassa-duurzaam-gebruikt/