Wildklemmenverbod uit de oude doos – Deel 4 – Slot

HRT.30 C Wim Steffen als natuurfotograaf Kop v.d. Rhederheide.

Wim K. Steffen(†) als natuurfotograaf Kop van de Rhederheide – Foto: ©Ton Heekelaar

Samenwerking

Buiten de boswachters van Vereniging Natuurmonumenten en jachtopzichters werkzaam in het Nationaal Park Veluwezoom of De Hoge Veluwe, hebben nog vele externe personen geheel vrijwillig en belangeloos op enigerlei wijze een bijdrage geleverd.

Te weten: Voor de professionele foto’s van o.a. bijvangst van dassen en/of roofvogels die gelukkig ongedeerd weer in vrijheid werden gesteld stond Wim. K. Steffen(†) uit De-Steeg garant.

Krantenartikel

Op vrijdag 24-december-1971 verscheen in de grootste courant van Nederland “De Telegraaf” een pagina groot artikel van de hand van de bekende natuurjournalist D.A.C. van den Hoorn(†). Hierin beschreef hij helder en boeiend het doel, werkwijze en resultaten van het wetenschappelijk vossenonderzoek.

Planta links en Pfeijffers rechts. omstreeks 1971

Jachtopzichter Hoge Veluwe Jaques Planta links en Reinier Pfeijffers rechts. omstreeks 1971 – Foto: ©Ton Heekelaar

Boekje om kamerleden te beïnvloeden

Het is de verdienste geweest van onze speciale dierenvriend de heer Reinier Pfeijffers(tekst) en de heer. Wim K. Steffen(†)(foto’s) om samen met de secretaris van de Anti-Vivisectie-Stichting dhr. De Vries(financiën)in 1970 een boekje samen te stellen om daarmee alle Kamerleden te beïnvloeden om te komen tot een wettelijk verbod van wildklemmen.

Belangeloze expertise

Daarnaast werd geheel vrijwillig en belangeloos expertise verleend door dierenarts dr.Hagendoorn uit Heemstede, jachtopzichter Jacques Planta en zijn directeur ir. H. van Medenbach de Rooy(†) van het Nationaal Park Hoge Veluwe. Evenals de toenmalige jonge medewerker Henk van Aalten van Natuurmonumenten en nog vele anderen.

Excuses voor onvolledigheid

Uw auteur realiseert zich terdege dat ik na ruim 40-jaar – wellicht – het een en ander ben vergeten. Hierbij mijn oprechte verontschuldiging. O ja, zelfs de toenmalige kleinzoon van boswachter Ben Teunissen van vereniging Natuurmonumenten werd opgetrommeld om bij een grote klem te poseren.

De beeldvorming is treffend

Indien een spelend kind per ongeluk op zo’n grote klem stapt is het niet ondenkbeeldig dat een been onder de knie wordt afgeslagen!!! Alleen het idee:………om slapeloze nachten van te krijgen!!!

webfoto HRT.26 Klem en kleinzoon Ben Teunissen  omstreeks eind 1969 .DSC_0616 (4) - kopie - kopie

Met een echte kennersblik bekijkt Marcel Teunissen, het zoontje van Ben Teunissen jr. de klem, omstreeks eind 1969 – Foto: ©Ton Heekelaar

Samenvatting

Gevoegelijk kan worden aangenomen dat in principe in hotel/restaurant “Laag-Soeren” te Laag-Soeren in 1972 de Haagse top-delegatie o.l.v. dhr. Van Leeuwen – na de vossen-vangkooien excursie – het besluit heeft genomen om de Minister van Landbouw en Visserij te overtuigen tot het instellen van een wettelijk verbod op het gebruik van wildklemmen!

Herinneringen uit de oude doos. - kopie

Jachtopzichter Ton Heekelaar op de Rheder Heide – Foto: ©Wim K. Steffen

Afsluiting

Geachte natuurliefhebbers, via dit uitgebreide verslag heeft uw auteur gaarne na ruim 40-jaar een tipje van de sluier uit de oude doos belicht.

Zelf-reiniginsvermogen

Hieruit blijkt dat ook de groene sector over een zelf-reinigings vermogen beschikt. Ook de Flora- & Fauna wet mag niet onvermeld blijven opdat thans het middel – jacht – zorgvuldig en verantwoord door de wetgever in onze samenleving is geborgd.

Verantwoording

Fotografie uit het archief :

Wim K. Steffen(†),  Reinier Pfeijffers,  Dick van den Hoorn(†), Ton Heekelaar,  Ben Teunissen jr. en nalatenschap van Gijs van Velthuizen(†).
Krantenartikel van D.A.C. van den Hoorn in De Telegraaf d.d. 24 december 1971
Brochure “Geen Wildklemmen” is een uitgave d.d. november 1970 van De Ant-Vivisectie-Stichting.

HRT 003. jonge vosjes, 22-mei-2007 Veluwe. - kopie

Jonge vosjes, gefotografeerd in mei 2007 op de Veluwe – Foto: ©Ton Heekelaar

Noot auteur Ton Heekelaar:

Deze vierdelige serie artikelen, waarin ik mijn ervaringen met de wildklemmen uit de doeken heb gedaan, is mij uit eigen wetenschap bekend als medewerker/jachtopzichter tijdens het onderzoek.

Lees ook: In gesprek met grofwildkenner jachtopzichter Ton Heekelaar

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/12/22/wildklemmenverbod-uit-de-oude-doos-deel-4/