In het voetspoor van Reinder de stroper

, de Hut van Reinder

Reinder de stroper voor zijn hut op de Schutshei – Foto: Archief ©Aris Blankespoor

Verhaal met tragische afloop

Het verhaal over de legendarische stroper Reinder van den Brink uit Laag Soeren, heeft ons niet meer losgelaten. Naarmate wij meer te weten kwamen over hem, des te meer ging hij tot de verbeelding spreken. Mede ook omdat het hele verhaal zich heeft afspeelt op de Veluwe, en ook nog zo’n tragische afloop kent.

Aris Blankenspoor

Een man die mij met raad en daad heeft bijgestaan is de heer Aris Blankenspoor(84) uit Laag Soeren. Hij schreef over Reinder de stroper in zijn boek: “Laag Soeren, Dorp met een rijke geschiedenis”, het verhaal wat u ook kon lezen op ons weblog De vrijbuiter van het Schaddeveld“.

Samen met Aris ben ik de plek gaan opzoeken, waar de hut van de stroper heeft gestaan. Dus op naar het Achterste Schaddeveld op de Schutshei, daar stond ooit de hut van de stroper.

Op bovenstaande kaart ziet u de Schutshei, bij de zwarte pijl stond de hut van de stroper – Archief: ©Ton Heekelaar,

Schutshei

Via de Schaapsallee en dan over de Hindeberg en even voor de tweede berg, links op de heide. Dat gedeelte heet de Schutshei, omdat boer Schut van boerderij “De Nachtegaal” er zijn schapen liet grazen. Zo stond het ook in het verhaal, en zo staan wij dan nu op dezelfde plek.
“Ik moet mij even oriënteren”, zegt Blankenspoor, “want het is alweer wat jaren geleden dat ik hier was”.

DC_4352 - kopieAris Blankenspoor wijst de plek aan, waar de stropershut heeft gestaan - Foto:©Louis Fraanje

Aris Blankenspoor wijst de plek aan, waar de stropershut heeft gestaan – Foto:©Louis Fraanje

Daar op die heuvel

De mooie hei is inmiddels verdwenen, voor het grootste deel vergrast en ook is er inmiddels veel meer begroeïng met jonge boompjes.

We lopen heel voorzichtig tussen de bomen en struiken door naar de bewuste plek, die nu volop beschenen wordt door een aangenaam decemberzonnetje.

.

De plek

Het terrein is wat golvend en als we onderaan een klein heuveltje staan, zegt mijn gids: “Kijk, daar op die heuvel moet volgens mij de hut van Reinder hebben gestaan.
Hier in de laagte moet ongetwijfeld de kolk hebben gelegen, die bij het vergraven is leeggelopen.”

Goed uitzicht

Ja, daar sta je dan, we proberen ons in te leven in de situatie van toen. Samen bekijken we de foto’s en de kaart waarop e.e.a. is uitgebeeld. Dat de stroper zijn hut op de heuvel bouwde, was eigenlijk logisch, want dan had hij in die tijd een goed uitzicht naar alle kanten. Dat is nu uiteraard niet meer het geval, helaas. Ik maak wat foto’s van de plek en haar omgeving.

DC_4366 - kopie

De plek op de kaart, wordt vergeleken met de situatie – Foto: ©Louis Fraanje

Geweer in de hooiberg

Dan rijden we terug via want we willen de plek waar het lijk van Reinder is gevonden ook gaan bekijken. Onderweg passeren we de boerderij van Gijs van Eijbergen, waar nu Harry Loenen woont. Daar verstopte Reinder zijn geweer in de hooiberg als hij naar Dieren of Doesburg ging.

1819 H.Loenen

De boerderij van Gijs van Eijbergen, waar nu Harry Loenen woont – Foto: ©Aris Blankenspoor

De plaats van de moord

Dan rijden we terug naar de plaats waar Reinder op brute wijze werd vermoord, die willen we ook graag bekijken. In de bosjes tussen “Het Leihuis” en boerderij “De Nachtegaal”, werd op die bewuste donderdag 1 december 1904 ‘s morgens vroeg het lijk van Reinder gevonden. Eenmaal daar aangekomen, lopen we wat heen en weer, de bomen van toen zijn inmiddels groot geworden. De bosjes liggen er nog, al is er natuurlijk in al die jaren wel veranderd.

W-71,Het Leihuis 1920

Het Leihuis ca. 1900 , waar vlakbij de moord heeft plaatsgevonden – Foto: Archief ©Aris Blankenspoor

de Oude Nachtegaal, Marinus

De oude Nachtegaal – Foto: Archief ©Aris Blankenspoor

 

 

 

 

 

 

 

De Nachtegaal

Vanaf hier kijk je zo richting boerderij “De Nachtegaal”, die op steenworp afstand ligt.  Op deze boerderij woonde Schut de eigenaar van de “Schutshei”. Natuurlijk gaan we daar ook even rondneuzen. De boerderij is helemaal gerestaureerd en staat nu te koop. We lopen even achterom en zien dan – enigszins verscholen tussen de boerderij en de grote veeschuur – de vaaltschuur liggen. Een vaaltschuur werd vroeger gebruikt voor de opslag van mest en bladafval etc., deze had vroeger geen deuren maar was open en de vloer lag verdiept om weg lopen van de vaalt te voorkomen.

DC_4411De Nachtegaal voorzijde - Foto: ©Louis Fraanje

De Nachtegaal voorzijde – Foto: ©Louis Fraanje

W-69a, Vaaltschuur, de Nachtegaal

Tussen de gebouwen – aan de achterzijde – staat de vaaltschuur – Foto: ©Aris Blankenspoor

 

 

 

 

 

 

 

De Nieuwe Nachtegaal

Even verderop staat de boerderij “de Nieuwe Nachtegaal”, die werd door Schut in ca. 1909 gebouwd toen hij stopte met boeren op “de Nachtegaal”. Met een achter-achter kleinzoon van Gijs van Eijbergen, die nieuwsgierig geworden, naar buiten komt als hij ons ziet fotograferen, raken we even later aan de praat bij de “Nieuwe Nachtegaal”.  Hij kent de verhalen over Reinder de stroper ook door overlevering.

web foto_4423 - kopie - kopie

Boerderij de “Nieuwe Nachtegaal” gebouwd ca. 1909 – Foto: ©Louis Fraanje

Robin Hood

DC_4389 - kopie

Aris Blankenspoor bij de de bosjes van het Leihuis, de plaats waar het lijk van de stroper werd gevonden – Foto: ©Louis Fraanje

De oude stroper Reinder van den Brink komt – als het ware – steeds meer tot leven.

Nog meer eigenlijk, als we vernemen, dat hij regelmatig een gestroopte haas of konijn bij mensen bracht, die het financieel moeilijk hadden. Een soort ‘Robin Hood’ van zijn tijd, maar dan op de Veluwe.

Niet dat we het stropen willen verheerlijken, maar als we het in die tijd plaatsen, dan is er veel voor te zeggen.

Een markering?

Eigenlijk zouden we hier wat mee moeten doen. Tenslotte is het niet niks wat er allemaal is gebeurd. Een markering met een mooie zwerfsteen op de plek van de moord?

Het zelfde geldt natuurlijk ook voor de plaats waar de hut heeft gestaan, daar zou je tenminste een paaltje of zwerfsteen kunnen plaatsen.

Lees ook: De vrijbuiter van het Schaddeveld“.

***

Oproep!

Als er iemand is die ons nog meer kan vertellen over de stroper Reinder van den Brink, en als u ook vindt dat er een ‘markeringsteken’ zou moeten komen, op de punten die in het verhaal genoemd worden, laat het ons dan weten. Daarnaast zijn natuurlijk verhalen over stropers die in het verleden actief waren op de Veluwe, altijd welkom.
Wanneer u denkt ons te kunnen helpen, neem dan contact op met de redactie: info@de-veluwenaar.nl

______________________________________________________________________________________________________________________


Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/12/20/het-voetspoor-van-reinder-de-stroper/