Wildklemmenverbod uit de oude doos – Deel 3

Vossen-vangkooien excursie voor bobo’s

In 1972 had de toenmalige Minister van Landbouw en Visserij in principe toegezegd zich persoonlijk op de hoogte te komen stellen van de alternatieve vossen-vangmethodieken in bos en veld. Wegens overmacht liet hij zich ter elfde ure excuseren wegens ingelaste agendaverplichtingen. Derhalve liet de Minister zich vertegenwoordigen door een zware Haagse ambtelijke delegatie van zijn departement o.l.v. Dhr. Van Leeuwen. Hierbij opgemerkt dat het die dag regenachtig weer was met gevolg dat de bosgrond sompig en doorweekt was geworden.

HRT.33 A midden. oud directeur HV ir.van Medenbach de Rooy.

Het gezelschap op vossen-vangkooien excursie op Veluwezoom in 1972. 1. jachtopzichter Gijs van Velthuizen(†). 2.Top ambtenaar uit den Haag dhr. van Leeuwen met paraplu. 3.Oud-directeur Hoge-Veluwe, ir. H. van Medenbach de Rooy(†). 4. Reinier Pfeijffers alias, de Apenman.5. Beroepsfotograaf Wim.K.Steffen(†) net nog zichtbaar – Foto: ©Ton Heekelaar

Glans verdwenen

Vele jaren later zat het groene gilde nog na te gniffelen hoe topambtenaar dhr. van Leeuwen(†) in zijn smetteloze lichtkleurige regenjas en op zijn zwarte glimmende lakschoenen de weer-elementen trotseerde. Kennelijk had hij al zijn moed bij elkaar verzameld om zonder blikken of blozen door de modder van het Nationaal Park Veluwezoom te banjeren. Het laat zich raden dat na afloop de glans van de glimmende lakschoenen er wel af was! Als detail opgemerkt: Gelukkig was- of werd hij wel voorzien van een degelijke regenbestendige paraplu.

HRT.29  Klemmen kaart VeluwezoomZie Vossenbergen.

Hierboven: De klemmen kaart Veluwezoom, waar het allemaal plaatsvond. Zie “De Vossenbergen”.

Hotel “Laag – Soeren” de laatste keer geopend voor een historisch moment!

De bijzonder vriendelijke, maar ook enigszins als zonderling bekend staande dierenvriend Reinier Pfeijffers, alias de apen man, kwam reeds als kleine jongen met zijn ouders uit Heemstede op vakantie naar Laag-Soeren. Zij verbleven bij de familie Dullemond in het vroeger vermaard staande “Hotel Laag-Soeren”. Van die grandeur van weleer is thans weinig meer van overgebleven.(Lees ook:  Bouwval blijkt gerenommeerd hotel )

HRT.33 B Hotel Laag-Soeren i.v - kopie

De gasten, zoals o.a. de Haagse topambtenaren, na hun vossen vangkooien excursie, gastvrij ontvangen in Hotel “Laag – Soeren” – Foto: ©Ton Heekelaar

Desondanks heeft de uitbaatster/exploitant mevrouw Dullemond(†), op verzoek van Reinier Pfeijffers, nog één keer in 1972 haar deuren geopend en het fornuis opgestookt. Dat is tevens gelijk de laatste keer geweest dat zij gasten heeft ontvangen! De desbetreffende gasten zoals o.a. de Haagse topambtenaren waren afgepeigerd van de interessante, doch vermoeiende vossen vangkooien excursie(lees: expeditie)

kroket soep belegde broodjes breed

Stevige lunch

Dus men had wel trek gekregen in een stevige lunch die bestond uit heldere groentesoep, belegde broodjes en croquetten.

Hierna was het nog lang gezellig en alvorens een ieder huiswaarts keerde werden gastheren Reinier Pfeijffers en excursieleider Gijs van Velthuizen(†) heel hartelijk bedankt.

 

Het ‘Wildklemmen-verhaal’ zelfs voor de televisie in ‘Van Gewest tot Gewest’!

 

web a -acteur Gijs van Velthuizen in aktie.

Filmploeg en acteurs op weg, midden VVV-Wilde zwijnengids Henk van den Brink – Carolinahoeve  – Foto: ©Ton Heekelaar

Filmopnamen

Tussen 1970-1972 werd alles uit de kast getrokken om een Wettelijk klemverbod te bewerkstelligen onder het credo: “zien is overtuigen”. Daarom werd besloten om ook een demonstratie van de werking van wildklemmen te organiseren voor de media!

Uiteindelijk werd hiervoor een filmploeg van de NOS bereid gevonden haar medewerking te verlenen.

 

webfoto acteur Gijs van Velthuizen in aktie.

De jachtopzichter Gijs van Velthuizen als acteur in aktie – Foto: ©Ton Heekelaar

.Van Gewest tot Gewest

Op een goede dag trok achter de crew van de filmploeg van “Van Gewest tot Gewest”, met als regisseur Wil de Jong en “acteur” jachtopzichter Gijs van Velthuizen, een bonte stoet te velde bestaande uit: kleinwild-jachtopzichter Bep Stuy van het landgoed Heuven, de VVV wilde-zwijnengids Onzalige-bossen dhr. Henk van de Brink, politie employé Ab Weertjes van de gemeente Rheden belast met bos- en veld toezicht. De rij werd gesloten door de auteur van dit verslag. Uiteraard werd een hele partij demonstratie martelwerktuigen mee het veld in gezeuld.

Uw auteur nam voor de zekerheid de “kiekkast” mee om van dit historische moment een paar plaatjes te schieten voor het nageslacht. Waarvan akte.

Ton, Hof te Dieren, jonge vos - kopie

Jonge vos, als vrijbuiter van de Veluwe, in de omgeving van Hof te Dieren – Foto: ©Ton Heekelaar

Verschil met vroeger

De opname hierboven is van een latere datum, en met betere apparatuur gemaakt. De passie voor vrijbuiter Reintje is altijd gebleven, en ik blijf hem volgen. Toch… is er een groot verschil met vroeger, ik neem nu bij voorkeur alleen de camera mee als ik op jacht ga!

(Wordt vervolgd)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/12/18/wildklemmenverbod-uit-de-oude-doos-deel-3/