Schilderij Wil Huygen naar Jachtmuseum

Schrijver, jager en schilder 

Vandaag heeft onze voorzitter Louis Fraanje een schilderij – ooit geschilderd door Wil Huygen(1922-2009) – geschonken aan het Jachtmuseum in Kasteel Doorwerth. Conservator Camille Courbois was zeer verrast door deze schenking. In de bibliotheek bevinden zich een aantal boeken van Huygen, maar hij wist niet dat deze ook schilderde. Op het schilderij staat een reebok aan de bosrand met hoge sparren afgebeeld.

bw-eDSC_7792 - kopie

De overhandiging op Kasteel Doorwerth – Foto: ©Fransien Fraanje

Jubileum

Al een tijdje stond een schilderij, dat ooit in bruikleen was gegeven door oud-jachtopzichter Jan Venema uit Otterlo, bij ons in de kelder. Jan kreeg het betreffende schilderij aangeboden door de bekende schrijver en jager Wil Huygen. Dit ter ere van zijn 25 jarig jubileum als jachtopzichter van het Park de Hoge Veluwe op 15 januari 1988. Jaren geleden, bij een verhuizing van de familie Venema, werd het schilderij in bruikleen gegeven aan onze stichting.

 

600633-bw - kopie

Jachtopzichter Jan Venema – Foto: ©Louis Fraanje

Tweede schenking

Nu stonden wij zelf voor een dilemma, omdat wij ook verhuisd waren. In goed overleg met de heer Venema, is besloten om het te schenken aan “Het Nederlands Jachtmuseum” te Doorwerth.

Dus contact opgenomen met de conservator de heer Courbois, die zich ons nog goed herinnerde van de eerste schenking in oktober van dit jaar. Natuurlijk wilde hij het graag in de collectie hebben, en dus togen we richting Doorwerth.

 

Beste plaats

Onze voorzitter Louis Fraanje heeft het schilderij persoonlijk overhandigd aan de medewerker van het Jachtmuseum, de heer Camille Courbois.

Net als bij de vorige schenking, is men bij de Jac. Gazenbeek-stichting er van overtuigd, dat dit de beste plaats is voor het betreffende schilderij.

 

Stichting Het Nederlands Jachtmuseum

De collectie van het Nederlands Jachtmuseum is ondergebracht in kasteel Doorwerth. Een fraai middeleeuws kasteel met een opmerkelijke bouw- en restauratie geschiedenis. In de ingerichte vertrekken kunt u de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf “verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht.

Lees ook: Schenking aan Nederlands Jachtmuseum

Noot van de redactie:

Hierbij willen wij u er nogmaals op wijzen,dat men hier alles over de geschiedenis van de jacht en wat daarmee te maken heeft, te weten kan komen. De uitgebreide bibliotheek van het Jachtmuseum zeker een bezoek waard. 

Daarnaast word ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de bosbouw, wat echt de moeite waard is. In het bijzonder voor de mensen die in het bos werkzaam zijn, of zijn geweest!

Adres: Het Nederlands Jachtmuseum – Fonteinallee 2 b – 6885 ND  Doorwerth    Tel: 026 3397405

Email: c.courbois@glk.nl

___________________________________________________________________________________________

Meer over: 1922 – Wilibrord Joseph (Wil) Huygen – 2009 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/12/17/schilderij-wil-huygen-naar-jachtmuseum/