Bouwval blijkt gerenommeerd hotel

Een kleine tip van de sluier…

Enige tijd geleden schreven wij, dat we in een verlaten stuk bos een bouwval ontdekt hadden, waar een bosuil huisde. We zouden proberen om de geschiedenis ervan te achterhalen. Er is niet zo erg veel bekend, tenminste wij hebben maar een klein tipje van de sluier kunnen oplichtten. Het blijkt namelijk in het verleden een gerenomeerd hotel geweest te zijn.

1 foto 1 Scannen004324

Oude opname uit de begintijd van het Hotel Laag Soeren

Hotel Laag Soeren luid de naam, bij de mensen uit Laag Soeren beter bekend als hotel Dullemond. Gebouwd in 1849 en oorspronkelijk bedoeld als woonhuis van Jut van Breukelerwaard. Daarna heeft het gediend als veldhospitaal. Rond 1900 kwam het huis in bezit van de familie Dullemond, deze opende er een hotel.

Scannen003628

 

Omstreeks 1930 werd er een flink stuk aan het hotel bijgebouwd(zie foto onder). Helemaal links op de foto, zie je net boven de dakrand nog een stukje van de bewuste schoorsteen, waar wij de bosuil fotografeerden.

2 foto 2 Scannen003923

Als je de foto’s hieronder van het interieur uit die periode bekijkt, dan moet het een schitterend hotel geweest zijn.

6055999994_d83e58243b_z

 

kaart_image (1)

 

Scannen0346

Maar in 1960 begon het hotel in verval te raken en raakte in een dusdanige slechte staat dat het hotel in 1970 werd gesloten. In deze periode heeft er ook nog een brand gewoed in het hotel.

45 april 2007Opname van de voorzijde in april 2007 de lantaarnpaal staat er nog - Foto: ©Louis Fraanje/JGS

Opname van de voorzijde in april 2007 de lantaarnpaal staat er nog – Foto: ©Louis Fraanje/JGS

In 2004 is het gekraakt. De krakers zijn er uitgezet door de politie, maar direct daarna is het weer gekraakt. Ze hebben het gebouw echter niet meer kunnen redden. Nu is het in rap tempo aan het vervallen.

DSC_2834-bwDe eens zo geriefelijke serre - Foto: ©Louis Fraanje/JGS Louis Fraanje/JGS

De eens zo geriefelijke serre – Foto: ©Louis Fraanje/JGS Louis Fraanje/JGS

Spookhotel 

Het verhaal gaat dat het er spookt. Dat de krakers er zoveel energie hebben opgewekt met spirituele dingen e.d. dat het spontaan in brand vloog en dat er boze entiteiten rondzweven. Ik heb er niet veel van gezien.

Nu is het verlaten, en sterk vervallen, anno 2014 is het slechts een bouwval waar eigenlijk alleen een werkeloze schoorsteen nog onderdak biedt aan een bosuil.

Ontzettend jammer dat zo’n schitterend gebouw, verworden is tot een lugubere bouwval, dat niet voor niets door de omwonenden een ‘spookhotel’ word genoemd.

********************************************************************************************************

Nog een mooie herinnering!

Mijn grootvader (H.P. Oudt) werkte bij de Amsterdamse Bank en elk jaar september gingen hij en zijn vrouw met de bus op vakantie naar Amsterda. En elk jaar bezocht ik hen daar (samen met mijn ouders). Steevast logeerden wij in Hotel Laag-Soeren (Hotel Dullemond).

Ik heb heel veel herinneringen aan de immense tuin achter Amsterda. De heren keurig in het pak en een sigaar rokend. De lift met gietijzeren deur (waar ik tot ongenoegen van velen mee op en neer ging).

De boswachter die na het eten kwam informeren wie er met hem de Onzalige Bossen in ging en… het geheimzinnige Hotel Laag-Soeren (met de dochters in ‘Saartje-uniform’.)

Elk jaar moest (en moet) ik op pelgrimage na de vervallen ruïne die het hotel nu is en in het verleden heeft Dullemond me met jenever-flessen bekogeld en de hond op me afgestuurd. Ik verzamel ansichten van het hotel en van Amsterda en hoop eens de naam van mijn grootouders tegen te komen.

H. de Waart, Haarlem.

Meer over de geschiedenis van LaagSoeren kunt u op deze site vinden!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/18/bouwval-blijkt-gerenommeerd-hotel/