Expositie speelgoed van toen in Lunteren

Sinterklaas opent expositie ‘Oh, kom er eens kijken…’

DC_4035

Eén van de speelgoedaapjes uit de collectie van Willem Quist – Foto: ©JGS

Onder de titel ‘Oh, kom er eens kijken…’ gaat nu komende zaterdag 22 november in Museum Oud Lunteren een nieuwe expositie van start. Lezers die in de naamgeving van de tentoonstelling een vingerwijzing zien naar de komst van de Goedheiligman, zitten er niet ver naast. Temeer ook omdat ‘speelgoed’ het onderwerp van de expositie is. Speelgoed van toen, gemaakt van hout, ijzer en blik.

Maar laten we er niet omheen draaien: vergezeld van twee Zwarte Pieten zal Sinterklaas zaterdag om drie uur ’s middags hoogstpersoonlijk de tentoonstelling openen.

Zijn eerste cadeautje: “Tijdens de opening kan iedereen gratis het museum bezoeken!”

Feest van herkenning

De opvolger van de kunstexpositie laat in flink wat vitrines op een vaak verrassende manier zien waar onze ouders en grootouders, en soms nog verder terug in de geschiedenis, de vorige eeuw mee speelden.
Wie door een nostalgische bril naar de vele voorwerpen kijkt, wordt onderdeel van een feest van herkenning. Niet alleen vanwege de collecties die in het museum te bewonderen zijn, maar vooral ook door de mogelijkheden om zelf te spelen. “Het draait niet om zomaar speelgoed”, verklaart Jan Boekenoogen van Oud Lunteren die samen met Hildegard Goedhart de totstandkoming van  de expositie aanstuurt. “Evenmin om sierspeelgoed, nee, het gaat om speelspeelgoed. We vergeten de kinderen niet.”

DC_4026

Overzicht van een deel der expositie, met op de voorgrond het complete minatuurcircus – Foto: ©JGS

Speel(speel)goed

Dat zelf spelen komt onder andere tot uiting bij het eigen miniatuur speelcircus van Boekenoogen. “Daar kunnen de kinderen in het spel hun fantasie gebruiken. Niets mooiers toch dan dat?” Behalve het miniatuurcircus komt er in de museumruimte nóg een tafel waar de jeugd zich in het speelgoed kan verliezen.

 

DC_4019

De Meccano-hoek – Foto: © JGS

Blikvanger

Een andere blikvanger wordt een poppenkast van twee meter hoog met prachtige oude poppen erin. Die is dan weer bedoeld om slechts naar te kijken! Zoals overigens de meeste kostbare bruiklenen die deel uitmaken van ‘Oh, kom er eens kijken…’ alleen achter glas vallen te bewonderen.

Particuliere collecties

Vloer- en tafeltreinen, de Dinkey Gallery met een groot aantal Dinkey Toys, een aparte meccanohoek met werkende fabrieksmodellen én een vliegende Hollander brengen de mijmerende bezoeker terug in de tijd.

Veel komt uit de collectie van twee particulieren: Willem Quist en Henk Bekker. “Je kunt rustig stellen dat zij de tentoonstelling dragen, stelt Boekenoogen onomwonden. “Maar ook de Toy Gallery in Brummen heeft mooie dingen afgestaan. De expositie is, zeg maar, aardig compleet.”

Zeer in zijn nopjes tot slot is de museummedewerker met de vitrine meteen bij binnenkomst. “Wat we in de woning van onze eind vorig jaar overleden dorpsgenoot Johan Noordmans aan kinderspeelgoed hebben aangetroffen, vindt de bezoeker in deze vitrine. Heel bijzonder.”

museum_buiten Museum Oud Lunteren – Dorpsstraat 55 – 6741 AB Lunteren

 Tel: 0318  486254

 Openingstijden:

  –   woensdag- t/m zaterdagmiddag van 13.30-16.30 uur

–   juni t/m september ook op dinsdag van 10.00-16.30 uur

–   Nieuwjaarsdag en eerste Kerstdag gesloten

–   2e Kerstdag geopend van 13:30 – 16:30 uur.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/20/expositie-speelgoed-van-toen/