“De Verborgen Vallei” van de Veluwe

Zeer waarschijnlijk bioscoopfilm over de Veluwe

De bekende natuurfilmer Luc Enting uit Ede heeft al jaren de droom om een bioscoopfilm over de Veluwe te maken. Nu ‘De Nieuwe Wildernis’ een groot succes is geworden, gloort voor de Edenaar de vervulling van zijn droom.
“Het idee leefde al ruim voordat de ‘De Nieuwe Wildernis werd gepresenteerd”, zegt Enting (57). “Maar tot nu toe was het voor mij niet mogelijk om sponsors te vinden. Nu is het voor mij goed nieuws dat die natuurfilm zo is aangeslagen. Ik hoop binnenkort te horen dat er genoeg sponsors zijn om de film te maken.”

image-4625990

Luc Enting in actie met zijn onafscheidelijke filmcamera – Eigen foto

Verborgen Vallei

Enting is razend enthousiast over de film, die De Verborgen Vallei gaat heten en die hij samen met producent PV Pictures wil maken. “Ik vind de Veluwe het mooiste gebied van Nederland. Het is met alle ecoducten ook het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noordwest Europa, met een unieke natuur. De mensen hebben geen idee hoe bijzonder de Veluwe is. Ik zie het als een enorme uitdaging om er iets heel moois van te maken.”

 

biggen-440x310

De biggetjes van het wilde zwijn – Foto: Luc Enting

Fim en TV-serie

De film, die de Verborgen Vallei gaat heten, zal negentig minuten duren en in de grote bioscopen van Nederland moeten gaan draaien.

Daarnaast zal er een TV-serie van drie afleveringen en een lespakket worden gemaakt. De film zou bij voldoende financiering in 2017 klaar kunnen zijn.

De geraamde kosten zijn 1,8 miljoen. Financiële bijdragen komen van de AVRO/TROS, de distributeur en het Filmfonds.

 

Nog 600.000 euro nodig!

De initiatiefnemers voor de film hebben nog ongeveer 600.000 euro nodig. De provincie Gelderland heeft toegezegd daarvan maximaal de helft te willen betalen. Voorwaarde daarbij is dat de gemeenten op de Veluwe samen ook tot dat bedrag komen. De gemeente Ede heeft al toegezegd 29.500 euro bij te dragen.
Indien de financiering rond komt, moeten de voorbereidingen voor de film eind dit jaar starten om de film eind 2017 in de Nederlandse bioscopen te kunnen draaien.

luc-enting

Filmen in je eigen leefgebied ‘De Veluwe’ – Eigen foto

Meest bekende natuurfilmer

Luc Enting behoort tot de meest bekende en productieve hedendaagse Nederlandse natuurfilmers. Hij is al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door de natuur. Toch pakt hij de camera pas op latere leeftijd op.

Enting groeit op in Drenthe, midden op het platteland. Hij speelt er, maar houdt bijvoorbeeld ook bij hoeveel nesten er van bepaalde vogels zijn. Enting’s vader is ook een groot natuurliefhebber en leert hem van alles.

Tijdens één van zijn zwerftochten in de natuur ontmoet Enting een fotograaf. Deze stimuleert Enting om ook te gaan fotograferen. Rond zijn 25e is natuurfotografie slechts nog een hobby. Enting werkt in die tijd als stedenbouwkundig tekenaar bij de gemeente.

 

Jonge-Vos-440x310

Jonge vos – Foto: Luc Enting

Autodidact

Langzaam neemt het filmen de overhand en gaat Enting steeds minder voor de gemeente werken. Enting heeft geen filmopleiding genoten, maar leert het vak door het ‘vooral veel te doen’.

In 1996 breekt hij door met zijn eerste film Het edelhert. De film is een weerspiegeling van jarenlange research naar de juiste apparatuur, opnametechnieken en een grote dosis liefde en passie voor natuur. In de jaren die volgen werkt hij als cameraman en producent mee aan programma’s zoals Alle dieren tellen mee, Ja, natuurlijk, Puur natuur en een hele reeks natuurfilms, documentaires en reclames. Luc Enting wil met zijn films mensen, dieren en natuur dichter bij elkaar brengen. Het begrip natuur wordt in zijn films dan ook ruim geïnterpreteerd. Cultuurhistorie en de menselijke beleving worden door de films heen verweven.

Als geen ander weet hij ook de leefwijze van grote hoefdieren vast te leggen. Zo maakte hij onder andere films voor Het nationale park De Hoge Veluwe, Vereniging het Edelhert. en voor de Vereniging Het Reewild de film Capreolus Capreolus – Reeënsprongen in Nederland. In 2006 hebben natuurfilmers Luc Enting en André Janse een unieke natuurdocumentaire over het leven in de Friese Ruterpolder gemaakt.

Volgdevos DWDD-web

Luc Enting en Arjen Postma in de ‘De Wereld Draait Door’ bij de VARA met Matthijs van Nieuwkerk

Volg de vos in De Wereld Draait Door

Al een aantal jaren kan Enting met zijn webcams met o.a.  Volgdevos.nl  rekenen op veel media aandacht, regelmatig was hij te zien in het tv-programma De Wereld Draait Door. Op de dag dat de webcams in de vossenburcht in de Oostvaardersplassen weer aangingen, besteedde De Wereld Draait Door hier uitgebreid aandacht aan. Te gast waren Staatsbosbeheer boswachter Arjen Postma en Luc Enting, de man die verantwoordelijk is voor plaatsing van vrijwel alle natuurwebcams in Nederland.

Ook andere media, waaronder Radio 1, De Telegraaf en het AD besteedden aandacht aan Volg de vos. Een ander initiatief van Staatsbosbeheer, Volg de Oehoe, beleefde vorig jaar haar première en had op dag één al geleid tot bijzondere beelden van een parend Oehoe stel.

Beleef de Lente

Afgelopen voorjaar keken ruim een miljoen mensen naar de webcams van beleefdelente.nl om het wel en wee van acht vogelsoorten waaronder de oehoe live te volgen. Ook volgdevos.nl had veel enthousiaste volgers. Natuurfilmer Luc Enting van Enting Films zorgt al jaren voor het plaatsen van de webcams in en rond de vogelnesten en de vossenburcht. Dit jaar gaan de webcams ook weer online. De zeearend webcam zal daarbij veel volgers krijgen.

Luc_Enting_1

IJsvogel in de lens van de webcam gevangen – Foto: Luc Enting

Uitdaging

Maar Enting is meer dan alleen de webcam filmer. Zoals wij al eerder in het artikel schreven, heeft hij al een flink aantal films op zijn naam staan. Zijn specialiteit is het langdurig werken aan een onderwerp met daarbij altijd oog voor de natuur. De kennis van zowel de natuur in detail maar ook van de technische lastige professionele filmapparatuur beheerst hij als geen ander.

Vanaf deze plaats willen we Luc Enting alle succes toewensen bij het maken van deze nieuwe film. Het is geen gemakkelijke opgave, maar wel een hele grote uitdaging om een film te mogen maken over je eigen leefgebied ‘De Veluwe’, met de prachtige titel ‘De verborgen vallei’.

We hopen in ieder geval dat het allemaal rond mag komen met de financiering van de film, want De Veluwe is en blijft natuurlijk een schitterend natuurgebied!

Als alles doorgang kan vinden, zal de film eind 2017 in de Nederlandse bioscopen draaien!

Kijk ook eens op de website van Luc Enting 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/20/de-verborgen-vallei-van-de-veluwe/