Zwervende schaapherder Boudewijn Guiljam – Deel 3

herder-ploeg-01

Herder Guiljam op de Hessenweg met links de heer en mevrouw Ploeg – Eigen foto

In de buurt van Lunteren

In de nazomer van 1964 passeerde herder Boudewijn Guiljam ook de boerderij van de familie Ploeg aan de Hessenweg bij Lunteren.
Dochter Clara maakte enkele foto’s van de herder, ook hier trok Boudewijn Guiljam veel aandacht.

De kinderen vonden het heel interessant en wilden ook graag met de schaapherder op de foto.
Er werd gesproken over koetjes en kalfjes, maar veel kan Clara zich niet herinneren.

Schaapherder Guiljam vertelde ons, dat hij op weg was naar Barneveld om vandaar de richting van Voorthuizen op te trekken. In dat dorp woonden bekenden van hem, hij was daar blijkbaar vaker geweest!

Er werden handen geschud en de schaapherder met zijn kudde kuierde op z’n gemakje de kant van Barneveld op.

herder-ploeg-02 - kopie (2)

Hermine en Clara Ploeg wilden natuurlijk ook graag even met de schaapherder op de foto – Eigen foto

In april 1967 haalt Boudewijn Guiljam weer het nieuws als hij voor de tweede keer Voorthuizen aandoet

Herder Guiljam (62) uit Sint Philipsland is een merkwaardig man. Met zijn verweerde kop, zijn kromme pijp en warrige haardos onder de petklep uit, zwerft hij dakloos door ons land. Hij weet niet wat televisie is, hij luistert niet naar de radio en leest geen krant. Het weerbericht leest hij in het wolkenspel, zijn leven wordt beheerst door de natuur.

Al jarenlang zwerft hij met zijn kudde door Neerlands dreven. Hij mijdt de snelwegen, want herder en kudde horen thuis in een andere omgeving. Gisteren kon Guiljam echter niet verder, hij moest de Rijksweg oversteken om zijn tocht te kunnen vervolgen. De politie in Voorthuizen was hem daarbij echter zeer behulpzaam. Guiljam stopte nog weer eens een half ons tabak in zijn pijp en stond hoofdschuddend bij de verkeersader, waar de tegenstelling van vroeger en nu op dat moment wel heel erg sterk tot uiting kwam.

“Allé, allé, koes, koes”, riep Guiljam en z’n schapen koppelden zich. De herdershond sprong vrolijk rond de kudde en hield de schaapjes bij elkaar.

Heren van politie

In de patrouillewagen van de politie zat een lifster. Gistermorgen, heel vroeg, was de kudde namelijk uitgebreid en had een van de schapen een lammetje geworpen. Het jonge dier kon nog niet zo goed meekomen op z’n ranke pootjes en werd door Guiljam graag even toevertrouwd aan de heren van de politie.

Via de Rijksweg begaf de kudde zich over de Harderwijkerweg in de richting van Garderen. Het was tegen drie uur, dat Guiljam zijn wit- en zwartgewolde vrienden zich stationeerden bij de schaapskooi, ongeveer 4 kilometer van Garderen af.

Guiljam zwaaide met zijn ruwe stok en de kudde streek neer. Toen wij even naar hem toeliepen om een praatje te maken zei hij: “Man, ik ben machtig doof! Maar dat hindert niet, want voor de rest ben ik machtig gezond”. Hij staart naar zijn kudde en zegt: “Ik heb nu 38 schapen, maar ‘t groeit weer an….”
Van welvaartsgeneugten heeft Guiljam geen weet, maar hij is – zo merken wij in een gesprek met hem – gelukkiger dan menigeen. De enige bezittingen die hij bij zich draagt, zijn ansichtkaarten van zijn kudde, een fikse baal tabak en een pijp. Onderdak vindt hij in de regel bij boeren. Wanneer het zomers echter niet lukt, prefereert hij een overnachting in de open lucht.
Vier jaar geleden(?), zo zei de herder, was hij ook al eens in Voorthuizen geweest. “Ik sliep toen meen ik bij ene Schimmel, hartelijke mensen waren dat….” Guiljam geeft ons een hand ten afscheid. Hij zegt: “Allé man, ik ga weer verder op weg naar Elspeet.

***

Van vliegveld naar vliegveld

De familie Kuijt uit Lage Vuursche vertelden ons dat schaapherder Guiljam op hun boerderij overnacht heeft, terwijl zijn schapen de nacht in het weiland doorbrachten. Zij hadden natuurlijk ook een aantal foto’s van. Volgens de heer Kuijt was het in 1967.

herder-guilj-kuijt-1 - kopie

De heer Kuijt met zijn dochter Evelien en rechts herder Guiljam met zijn hond Lot – Boven en onder zijn eigen foto’s

Hij trok van vliegveld naar vliegveld en kwam vanaf vliegveld Hilversum bij ons langs. Wij woonden toen op de Biltseweg in Soest op Landgoed Pijnenburg. Herder Guiljam was op weg naar vliegveld Deelen.

herder-kuilj-kuijt-2 - kopie

Het was een aardige man en zag er wat netter uit dan Koestapel, die ik vroeger ook al eens tegengekomen was. Ik had de indruk dat er afspraken waren voor het begrazen van die vliegvelden. Het was duidelijk dat hij vanuit Zeeland met zijn kudde het hele land doortrok.

***

Geboren in Zeeland

Boudewijn Guiljam is 23 september 1904 geboren op Sint Philipsland. Hij was de zoon van Machiel Guiljam en Adriaantje Goedegebuure.
Volgens het bevolkingsregister is Boudewijn Guiljam in 1939 naar Steenbergen verhuisd.

Eerder gepubliceerd in de Veluwenaar 16e jaargang – nr. 4 – oktober 2008

In deel 4 hopen wij u te kunnen vertellen hoe het tenslotte is afgelopen met deze – toch wel – bijzondere zwervende schaapherder!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/19/zwervende-schaapherder-boudewijn-guiljam-deel-3/