Een oase in de wildernis

Geschiedenis van Planken Wambuis

Gisteren werd in het Natuurcentrum Veluwe te Ede een boekwerkje gepresenteerd, met de prachtige titel “Een oase in de wildernis”. Het is alweer het 19e deel in de reeks Historische Cahiers Ede en beschrijft de historische ontwikkeling van het grondgebied en de eigenaren van het huidige natuurgebied Planken Wambuis.
Deze uitgave van bijna honderd pagina’s, is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Gemeente Archief Ede o.l.v. Gemeente-archivaris de heer Peter van Beek en deze onderzoeksgroep geschiedenis. Als auteurs zijn opgetreden de heren Gerrit Breman, Martin Hijink en Piet Hofman. De heer Dick van der Klis heeft de eindredactie op zich genomen.

1 DC_3762-a-bw

Het viermanschap v.l.n.r. Dick van der Klis, Martin Hijink, Piet Hofman en Gerrit Breman – Foto’s: Louis Fraanje

Vrijwillige basis

WP_20141113_16_13_39_Pro - kopie

Op de foto v.l.n.r. auteur Piet Hofman bedankt boswachter Henk Hofman – Foto: Marga Beumer

Gedurende enkele jaren is door de auteurs hard gewerkt aan de voorbereiding en tot stand koming van dit Historisch Cahier. Vanuit hun verschillende kennis en aandachtsgebieden, hebben de drie auteurs hun bijdrage geleverd aan dit cahier. Daar komt nog bij, dat het ook nog allemaal op vrijwillige basis gaat en dat mag zeker niet ongenoemd blijven!
Piet Hofman, hield namens de auteurs een korte toespraak, en vertelde dat de titel van het boek: “Een oase in de wildernis”, afgeleid is van een uitspraak van de bekende dominee Ottho Gerhard Heldring(1804-1876). Ook haalde hij boswachter Henk Hofman (naamgenoot maar geen familie) naar voren, en bedankte hem voor zijn medewerking. Boswachter Hofman verdiept zich al vele jaren in de geschiedenis van Het Planken Wambuis.

Oude en nieuwe beelden

Ook mede door de noeste arbeid van de eindredacteur zijn de bijdragen tot één geheel gesmeed. Deze uitgave verkrijgt een absolute meerwaarde door de met zorg gekozen illustraties die naast de tekst hun eigen verhaal vertellen. Door een gevarieerde tekst en prachtige oude en nieuwe beelden, is het een zeer lezenswaardig boekje geworden, waar in elk geval de auteurs en uitgever heel trots op zijn.

5 DC_3791-a-kl - kopie

Regiodirecteur Jan Gorter van Natuurmonumenten

Rijke cultuurhistorie

Jan Gorter, regiodirecteur Gelderland van Natuurmonumenten nam het eerste exemplaar in ontvangst. Hij schreef ook een woord vooraf in het boekje, waarin hij kort terugblikt op de geschiedenis van dit schitterende natuurgebied.

Met name wijst Gorter er ook op, dat het niet altijd zo geweest is, het is een ontgonnen gebied, zoals zoveel plekken op de Veluwe.  En het landschap vertoont van al die perioden nog sporen: grenspalen, perceelsgrenzen, oude schapendriften, wildwallen, de oudste aangeplante bossen, etc.. Veel van deze sporen uit het verleden zijn ook nu nog zichtbaar op het Planken Wambuis.

In de laatste regels: “Wie niet alleen de mooie natuur wil beleven, maar ook een blik wil werpen in de diepte van de tijd, en de rijke cultuurhistorie wil snappen en beleven, moet dit boekje lezen en vooral de wandelingen maken die achterin beschreven staan”.

Van zeer groot belang

Wij kunnen dat ten volle beamen, want hoe kun je het heden begrijpen, als je  niets van het verleden weet? Mede daarom is het van zeer groot belang, dat er mensen zijn en blijven, die de historie een warm hart toedragen. En… deze dan ook nog op een prettige en leesbare manier op schrift kunnen stellen!

Verhalen

DSC_3kl799 - kopie

Er is veel geschreven over de verschillende eigenaren etc., en dat hebben de auteurs op een zeer voortreffelijke en grondige wijze gedaan. Daarnaast is het een beetje jammer, dat er maar betrekkelijk weinig over de boswachters en jachtopzieners  met hun verhalen wordt geschreven. Maar… dat mag natuurlijk zeker geen reden zijn, om deze uitgave niet aan te schaffen. Het is en blijft een schitterend stukje geschiedenis dat absoluut niet mag ontbreken in uw boekenkast!

Een oase in de wildernis

Het boekje is te koop bij de plaatselijke boekhandel in Ede en omgeving voor slechts  € 12,50 of te bestellen door een mail te sturen aan: gemeentearchief@ede.nl (verzendkosten worden ook in rekening gebracht).

Kijk voor meer informatie over de uitgaven van de Gemeente Ede op: Gemeentearchief | Gemeente Ede

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/14/een-oase-de-wildernis/