Je blik verbreden op de Goudsberg

Betrokkenheid$_84

Op de locatie van de voormalige Hessenhut aan de Hessenweg bij Lunteren (zie oude foto rechts)  verrijst, als alles naar wens verloopt, in het voorjaar van 2015, een landschapsobject van Rob Sweere.

Dit object is de afgelopen maanden ontwikkeld in samenwerking met een groep betrokken Lunteranen. Eén van hen is onze voorzitter Louis Fraanje: hieronder zijn ervaring.

Mijmeringen

“Al vele malen heb ik, net als mijn grote voorbeeld Jac. Gazenbeek, daar op de rand van de Goudsberg gezeten. Mijmerend langs de oude Hessenweg over vroeger tijden, toen de voermannen uit Hessen hierlangsreden. Enkele honderden jaren geleden met hun grote wagens met soms wel zeven paarden ervoor. Dat moet een machtig gezicht geweest zijn, helaas dat is verleden tijd. Als ik er nu weer zit en mijn blik in het rond laat dwalen, zie ik in de verte aan de horizon de toren van Barneveld, waar ooit de beroemde sprong van ‘Jan van Schaffelaar’ heeft plaatsgevonden.

1-foto-1-DCN0025-bw

Aan de horizon ligt Barneveld met zijn toren, waar ooit de beroemde sprong van ‘Jan van Schaffelaar’ heeft plaatsgevonden – Foto: JGS

Middelpunt en Hessenhut

In het bos even verderop weet ik de grote zwerfkei van het ‘Middelpunt van Nederland’, dat samen met nog twee andere stenen een zonnewijzer voorstelt. Achter mij stond jarenlang de bekende ‘Hessenhut’. Als het regende kon je daar schuilen en je zat lekker uit de wind. Jammer genoeg viel de hut regelmatig ten prooi aan vernielzuchtige jongelui met weinig respect voor andermans eigendommen.”

1 foto 1 P1780873

De hedendaagse situatie is niet erg aantrekkelijk voor wandelaars – Foto: JGS

Kunstwerk

“Helaas is deze mooie plek nu een rommeltje, maar… er gloort weer hoop aan de horizon, er staat iets te gebeuren. Kunstenaar Rob Sweere uit Arnhem is bezig om iets moois te bouwen op deze plek. Een man die, met een luisterend oor, midden in de Lunterse gemeenschap is gaan staan. Aan de hand van alle gegevens die deze historische plek bevat, heeft hij zijn kunstwerk ontworpen. Daarnaast heeft hij heel goed gekeken naar de doelmatigheid ervan, want het wordt ook een uitkijkpunt, dat een schitterend uitzicht geeft op de omgeving.

Louis-Fraanje-bij-Het-Middelpunt-van-Nederland

Materiaal uit eigen omgeving

Bij het te bouwen kunstwerk zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van materialen uit de directe omgeving. Al het hout dat nodig is komt uit de omliggende bossen.

Ik ben er vast van overtuigd dat straks – bij gezondheid – vele Lunteranen met mij, maar ook anderen hier hun blik kunnen en zullen verbreden!”

>> Louis Fraanje bij het Middelpunt van Nederland op de Lindeboomsberg te Lunteren – Foto: Fransien Fraanje  >>

Lees ook het artikel: Eerste landschapsobject Goudsbergproject krijgt vorm.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/13/je-blik-verbreden-op-de-goudsberg/