Zwervende schaapherder Boudewijn Guiljam – Deel 2

Wat bezielde deze vrijbuiter?

DSCF2203

Schaapherder Guiljam – Foto: Egbert J. van der Veen

In het vorige verhaal schreven we over de zwervende schaapherder Boudewijn Guiljam, die met een kleine kudde schapen door ons land zwierf. Van dorp tot dorp en overnachtte meestal bij een boer, zoals bij de familie Van Luttikhuizen in Harskamp, waar hij zijn schapen dan in de wei mocht laten grazen. De volgende morgen trok hij dan weer verder.

Bijzondere schaapherder

In dit hoofdstuk een aantal foto’s en verhalen van mensen, die een ontmoeting hadden met deze bijzondere en merkwaardige schaapherder. Zij stuurden ons foto’s, die ze gemaakt hadden tijdens hun ontmoeting met de uit Zeeland afkomstige Boudewijn Guiljam.

 

Ontmoeting in Speuld

Van de inmiddels overleden heer J. Essenburg(†) uit Harderwijk kregen we een aantal jaren geleden een tweetal foto’s toegestuurd. Ze zijn gemaakt in Speuld, zijn geboorteplaats. Het was in 1965 op de zandweg bij het Hessenmeer.

essenburg-01

Boudewijn Guiljam met zijn kudde in Speuld – Foto: J. Essenburg(†)

Vreemde vertoning

Een vreemde vertoning zo’n herder met een kudde schapen die voorbij komt. Die moest op de foto gezet, want zoiets kom je niet elke dag tegen. Nadat de foto’s gemaakt waren trok de schaapherder weer verder. Over deze bijzondere ontmoeting kon de heer Essenburg ons helaas weinig meer vertellen. Maar de beelden spreken voor zich.

***
essenburg-02

De kudde op de zandweg bij Speuld – Foto: J. Essenburg(†)

In de Barneveldse Krant van zaterdag 29 mei 1965 lazen we het volgende:

Schaapherder was in Voorthuizen

Dinsdagavond 24 mei 1965 omstreeks half zeven arriveerde de zestigjarige schaapherder Boudewijn Guiljam in Voorthuizen, waar hij zijn 48 schapen onderbracht bij de heer H. van de Steeg aan de Molenweg.

Als wij dit schrijven zit schaapherder Guiljam op Boeschoten en hoopt op korte termijn in de omgeving van Zwolle te zijn. Het is de eerste maal dat de schaapherder Voorthuizen aandoet.

De heer Guiljam heeft in Zeeland op het eiland Schouwen- Duivenland in de plaats Sint Philipsland een eigen woning, waar hij echter maar zelden verblijft. Meestal zwerft hij door Nederland met zijn schapen en zijn hond Lot. En dat niet alleen. Ook in België, Frankrijk en Duitsland kent men hem. Want ook dààr komt hij zo nu en dan ook.

Ik ben daar waar het rustig is…

Wij hadden uiteraard een gesprek met deze kwieke schaapherder en kregen een aantal interessante gegevens over het bestaan. Wij vroegen hem hoe hij aan kleren kwam en hij vertelde, dat er bijvoorbeeld onlangs een dame van de dierenbescherming hem kleren gaf, zoals een das, sokken en een overhemd. De heer Guiljam eet bij de boeren en krijgt bij al deze mensen ontzettennd veel gastvrijheid, vertelt hij. Wat zijn schapen betreft; dat gaat hard achteruit in deze moderne, technische wereld. Zijn grootvader, zegt de schaapherder, had 600 schapen onder zijn hoede.
Zijn vader moest het al met 200 minder doen, terwijl hij als waarschijnlijk de laatste van zijn geslacht met nog maar 48 schapen door Nederland trekt, met meer schapen is te druk.

Boudewijn Guiljam

Boudewijn Guiljam, zwervend over de Veluwe met zijn schapen en de hond Lot – Foto: Archief Egbert J. van der Veen

Nooit getrouwd

“Bent u getrouwd?”, vroegen wij hem. De schaapherder lacht: “Ik ben nooit getrouwd. Ik heb overigens wel veel meisjes gekend, maar tot een huwelijk is het nooit gekomen. Trouwens, je kunt veel beter met een schaap trouwen, als met een vrouw….” Hij lacht.
“Hoe voorziet u zichzelf en uw schapen in het dagelijks onderhoud?”, wilden wij weten. “Ik ben meer dan dertig jaar schaapherder,” zegt hij, “maar ik moet zelf voor mij en mijn schapen zorgen. Ik krijg van niemand subsidie, ook niet van de regering.”

Oud schaapherdersgeslacht

De heer Boudewijn Guiljam stamt af van een Franse familie en behoort tot een oud schaapherdersgeslacht.
Voordat hij vertrok vroegen wij hem hoe hij over het leven dacht: “Bidden en danken is er niet meer bij. Helaas, ik ben positief christelijk en heb daarna zo goed mogelijk geleefd.”
Met zijn hond Lot en een zesjarig schaap voorop, is Boudewijn Guiljam over de rustige Veluwe verder getrokken met zijn schapen in de richting Zwolle. Op 23 september wordt hij 61 jaar. Waar hij zijn verjaardag viert? Ergens op de wereld, daar waar het rustig is.

Eerder gepubliceerd in de Veluwenaar 16e jaargang – nr. 4 – oktober 2008

Lees ook: Zwervende schaapherder Boudewijn Guiljam – Deel 3

 

Noot van de redactie:

Bij het bovenstaande krantenartikel – waarvan wij helaas de auteur niet hebben kunnen achterhalen – stond ook een foto van Boudewijn Guiljam met zijn hond, gemaakt door F.G. Brons. Helaas hebben wij de betreffende foto niet kunnen achterhalen en daarvoor in de plaats een andere foto gebruikt.  Misschien zou iemand uit Voorthuizen ons meer kunnen vertellen en de heer F.G. Brons zelf  – mocht hij nog leven –  ook wel? Wie kan ons helpen?

Klik om u email programma te openen

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/12/zwervende-schaapherder-boudewijn-guiljam-deel-2/