Zwervende schaapherder Boudewijn Guiljam – deel I

Willem Koestapel was niet de laatste…

herder-guiljam07 - kopie

Herder Guiljam in Harskamp

Een aantal weken geleden schreven wij over de zwervende schaapherder Willem Koestapel (1895-1961). Volgens velen behoorde hij tot één van de laatsten die met een kudde schapen door het land trok. Maar… er waren er meer, blijkt nu na al die jaren.

In de omgeving van Harskamp overnachtte in de jaren zestig een zwervende schaapherder met zijn kudde op de boerderij van de Familie J. van Luttikhuizen. Wie was hij en waar kwam hij vandaan?

Overnachting in De Valk

Tijdens een dialezing van onze voorzitter in januari 2008 in buurtschap De Valk, kwam ook de inmiddels overleden schaapherder Willem Koestapel ter sprake. Een mevrouw uit het publiek opperde dat deze herder ook ooit bij hun op de boerderij had overnacht met zijn schapen. Ze had er zelfs ook nog kleurenfoto’s van, vertelde ze hem.

Natuurlijk wilde hij die wel eens graag bekijken. Ze maakten een afspraak en enkele dagen later bracht hij een bezoekje aan de familie Van Luttikhuizen op de boerderij in Harskamp.

Dik fotoalbum 

Er kwam een dik fotoalbum op tafel en onder na enig bladeren vonden zij de foto’s. “O, ja, hij sliep gewoon bij z’n schapen in een van de schuren op het erf. Het was in 1967 meen ik”, vertelde mevrouw Van Luttikhuizen. “Zoiets overkomt je niet elke dag, dus staat het mij nog helder voor de geest”.

herder-guiljam05

Hele buurt

Mevrouw van Luttikhuizen verteld verder: “De volgende morgen kwam de hele buurt kijken naar die bijzondere herder, die vooral op de kinderen veel indruk maakte. Dit was weer eens iets anders dan koeien, varkens en kippen, die zagen ze dagelijks, maar een zwervende schaapherder, nee… dat was iets heel aparts. En die dan ook nog bij de buurman op de boerderij bleef slapen, ja zelfs zomaar in het “kiepenhok” de nacht had doorgebracht! Veel schapen waren het niet, ik denk dat het er bij elkaar zo’n 30 à 35 stuks waren. Nadat wij die morgen wat foto’s gemaakt hadden is hij weer vertrokken.”

herder-guiljam01

De hele buurt kwam kijken

Wie was hij?

Bij het zien van de foto’s en horen van het jaar 1967, werd echter al meteen duidelijk dat dit een hele andere schaapherder was dan de bekende zwervende schaapherder Willem Koestapel uit Loenen! Deze was inmiddels al in 1961 overleden, en deze herder was ook langer. Koestapel liep meer voorover gebogen en was kleiner van stuk.

Nadat zij samen de foto”s nog eens goed hadden bekeken, bleek dus bij nader inzien, deze zwervende schaapherder een hele andere te zijn.  De oude foto’s zijn echt uit de begintijd van de kleurenfotografie en stralen daardoor dan ook een hele aparte sfeer uit.

herder-guiljam06

Links op de foto zien we Boudewijn Guiljam, klaar om met zijn schapen te vertrekken

Uit Zeeland

Ze had ook nog een oud krantenknipseltje bewaard en daarin werd gesproken over ene Boudewijn Guiljam. Deze zwervende schaapherder zou van origine afkomstig zijn uit Zeeland. We zijn aan het zoeken gegaan in de archieven en kwamen terecht in Sint Philipsland, daar zou hij ook gewoond hebben. We gaan het uitzoeken en in een volgend artikel hopen we meer duidelijkheid te hebben.

Eerder gepubliceerd in de Veluwenaar 16e jaargang – nr. 3 – juli 2008

Lees ook: Zwervende schaapherder Boudewijn Guiljam – Deel 2

***

Oproep!

Wij roepen onze donateurs en lezers/bezoekers op om meer informatie over deze Boudewijn Guiljam. Heeft u hem ooit ontmoet of gesproken en misschien ook foto’s gemaakt? Waren er misschien nog meer zwervende schaapherders? Iemand vertelde ons dat er in Spijk ooit een zwervende schaapherder in een winter, doodgevroren was. Als u denkt ons te kunnen helpen, laat het dan even weten aan de redactie van De Veluwenaar!

Emailadres:  

Klik om u email programma te openen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/05/zwervende-schaapherder-boudewijn-guiljam-deel/