Zonovergoten voorjaarswandeling

De jaarlijkse voorjaarswandeling die de Jac.Gazenbeekstichting organiseert voor haar donateurs, was niet alleen erg gezellig, maar ook leerzaam. Er hadden zo’n zestien wandelaars zich aangemeld. Eerst werd op het terras van Hotel Belmont genoten van een kopje koffie of thee waarna de wandeling kon beginnen. Hoewel verteller Louis wat slecht bij stem was door een lastige keelaandoening, was de stemming opperbest.

1 foto 1 DSCN3772 webfoto nieuwIn het Lunterse Buurtbos liggen, niet ver van de Goorsteeg, verschillende grafheuvels. Deze zijn zo’n vierduizend jaar oud en worden met mystiek omweven. Over de hele Veluwe verdeeld, liggen er zo’n zevenhonderd van deze grafheuvels. Tijdens de wandeling haakte een groep van acht kinderen, onder leiding van bestuurslid Gerrit van Dijk, aan bij het aandachtige publiek van Louis.

2 foto 2 DSCN3773 webfoto nieuwZo zwervend door het schitterende groen, genoten de wandelaars zichtbaar van de verhalen. Over de Wildwal, de oude wildkering van vroeger, die onder meer door vrijwilligers van de Jac. Gazenbeekstichting en de mensen van de Oud Lunterse Dag is gerestaureerd, was veel te vertellen. Daarnaast was er alle ruimte voor vragen en daar maakte – zowel oud als jong – dan ook dankbaar gebruik van,

3 foto 3 DSCN3775-bwwebfoto nieuwEr was veel interactie, iedereen kwam aan bod met zijn vragen. Lunteraan Jan Wolff vertelde interessante dingen. Bijvoorbeeld dat er vlakbij Hotel de Werelt (aan de Westhofflaan in Lunteren) in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig was neergestort.
Ook werd stilgestaan bij de prachtige douglasspar, die Jan kon redden van het geweld van de motorzaag. Soms kan een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid geen kwaad, volgens Louis Fraanje.

4 foto 4 DSCN3781 webfoto nieuw

Als mensen iets met bomen hebben, moeten ze dat kunnen uitten. Jaren geleden stond deze boom op de lijst om gekapte te worden, de bles (streep) stond er al op. Maar Jan Wolff was verbijsterd en krabde de bles er af en voorzag de boom van een mooi gedicht.

5 foto 5 DSCN3793 webfoto nieuw
Uiteindelijk kon de beheerder er niet omheen en bleef de boom staan. Tot genoegen van Jan Wolff en een heleboel anderen. (Klik hier om het gedicht te lezen)

Foto’s (tenzij anders vermeld): Henny van Soest

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/05/21/zonovergoten-voorjaarswandeling-in-lunteren/