Werkzaamheden Leuvenumse beek

De Veluwenaar bestede op 1 februari 2014 aandacht aan de herinrichtingswerkzaamheden van de Leuvenumse beek. De werkzaamheden werden uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten en het Waterschap Vallei&Veluwe.
Er werd onder andere verteld over de zandsuppletie in de beek vanuit hopen plagzand, die langs de beek zijn gelegd.
Levenemsebeek1
Een tijdje geleden was ik weer in dat gebied en ik heb toen foto’s genomen van het effect van de zandsuppletie. Op de foto’s kunt u zien dat in de beek zandruggetjes worden gevormd waardoor lokaal diepere- en minder diepe stromingsprofielen ontstaan. Op een aantal plaatsen ontstaan grindbankjes.Levenemsebeek2

Volgens Natuurmonumenten ligt op de ondiepe zandbankjes nu de rivierdonderpad ligt te zonnen en zijn de grindbankjes positief voor parende beekprikken. Dit is overigens nog maar een eerste begin maar het is wel zo leuk om dit effect vast te leggen en te melden. Natuurmonumenten meldde ook dat benedenstrooms veel jonge winde in de beek aanwezig is.

Na 15 juli zullen de werkzaamheden worden vervolgd met het open graven van een aantal oude beekmeanders en het dempen van de naastgelegen rechte beektrajecten. Die werkzaamheden zullen tot begin oktober duren .
Wij gaan proberen u op de hoogte te houden over die werkzaamheden.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/05/19/werkzaamheden-leuvenemse-beek/