Muizende vos op Moederdag

Regen, regen en nog eens regen, het lijkt wel herfst als je naar buiten ging.   Nou ja, dan maar binnen gebleven en het zo gezellig mogelijk gemaakt, want… het was tenslotte ‘Moederdag  ’ Daar wordt ook in huize Fraanje aandacht aan besteed. Samen met de kleindochter pannenkoeken bakken, dat was al een feest op zich.   Maar toen tegen de avond de visite huiswaarts was gekeerd, keken we elkaar eens aan en besloten we er toch nog even op uit te gaan. Aangekomen in het kletsnatte bos wachtte ons een aangename verrassing.   Een vos die op jacht was want, Moederdag of niet; de jongen moeten eten.

vos Louis Fraanje

Aangekomen in het kletsnatte bos wachtte ons een aangename verrassing. – Foto: Louis Fraanje

Onverstoorbaar was Reintje bezig, hij merkte ons niet op. Hij kroop en sloop door het natte gras, maar dat deerde hem niet. Er moesten hongerige maagjes gevuld worden.

vos door het natte gras (– Foto: ©Louis Fraanje

Hij kroop en sloop door het natte gras – Foto: ©Louis Fraanje

Plotseling richtte hij zijn ogen op een plek tussen het hoge gras, een muis misschien?   Ik zei tegen Fransien: “Hij heeft wat op het oog, probeer het te filmen”.  Meestal gaat dat ‘muizen’ van een vos zo razend snel, dat het op film mooier is dan op een foto. Ik probeerde wel wat foto’s te maken, ondanks dat dit door het regenweer bijna geen doen was.

foto vos– Foto: ©Louis Fraanje

Dan is het ineens raak – Foto: ©Louis Fraanje

Een ‘muizende’ vos is altijd spectaculair.   We zagen de vos toehappen en aan de schokkende bewegingen was te zien dat hij beet had.   Toen ik de kop de vos wat beter in de lens had gevangen, zag ik het kopje van de muis. Eigenlijk best wel een naar gezicht, als je er zo ‘oog in oog’ mee staat.   “Eten en gegeten worden”, een keiharde regel in het ‘Natuurwetboek’, iedere seconde van je leven moet je op je hoede zijn, anders gaat het fout.

zag ik het kopje van de muis – Foto: ©Louis Fraanje

Zag ik het kopje van de muis – Foto: ©Louis Fraanje

De vos maakt korte metten met de muis en neemt haar mee in de bek, op weg naar zijn kroost. We proberen hem te volgen, wat maar ten dele lukt, want hij heeft nu toch haast gekregen.

op weg naar zijn kroost (– Foto: ©Louis Fraanje

Op weg naar zijn kroost – Foto: ©Louis Fraanje

Wat verderop lag een wildrooster in de weg, de vos keek nog eens achterom.  “Wat zou hij doen?” vroegen wij ons af.  Maar voor we goed en wel in de gaten hadden wat er gebeurde…

de vos keek nog eens achterom – Foto: ©Louis Fraanje

De vos keek nog eens achterom – Foto: ©Louis Fraanje

… stapte de vos voorzichtig op de eerste spijlen van het rooster en heel rustig wandelde hij er over heen naar de andere kant.

heel rustig wandelde hij er over heen (– Foto: ©Louis Fraanje

heel rustig wandelde hij er over heen – Foto: ©Louis Fraanje

Daar aangekomen verdween hij snel in het struikgewas en verloren we hem uit het oog.

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/05/13/muizende-vos-op-moederdag/