Zwijnen in opmars

De laatste weken is het een feest voor wat betreft zwijnen kijken. Het is alleen even afwachten: zie je er ‘maar’ veertig of worden het er honderd-veertig?  Ja, dat komt ook voor; heel wat anders dan vorig jaar!

klik om te vergrroten

klik om te vergroten

Wat weinig mensen weten is dat er in de winter van 2012-2013 wel een paar honderd zwijnen dood zijn gegaan van de honger.   De reden dat er zoveel dood gingen was niet de lange koude winter – die had misschien wel iets invloed- maar de hoofdzaak was het ontbreken van eikels en beukennootjes.  Juist beukennootjes zijn, voor zwijnen, hoogwaardig voedsel met veel vetten. Begin december zag je de eerste zwijnen al tussen de varens wroeten. En dat betekent dat het foute boel is: dat is het laatste voedsel wat ze dan nog kunnen vinden en levert weinig op.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

De eerste biggen zag ik dan ook pas eind mei, het waren worpen van 2 of 3, niet meer.
Ik ben veel mensen tegen gekomen die klaagden dat er zo weinig wild te zien was. Dat was ook niet verwonderlijk, er waren weinig zwijnen en veel voedsel.
Mijn tochten vielen ook zwaar tegen als er eens tien of vijftien zwijnen te zien waren was het bijna feest, zoveel wild gezien. Gelukkig was het voor de zwijnen verder wel een goede vrij droge zomer,en stierven er weinig biggen. In natte zomers kan zomaar de helft van de biggen doodgaan.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Toen in december 2012 de zwijnen aan de varens begonnen, kon je aan de beuken al zien dat het de winter daarop wel anders zou zijn. Veel beuken hadden al dikke knoppen wat wijst op een goed mastjaar (veel eikels en beukennootjes). Wel heel wrang: er was helemaal niets te eten en er zat veel meer aan te komen dan dat ze op zouden kunnen.
Afgelopen herfst en winter was het dan ook heel anders. Vanaf oktober was er bijna geen zwijn meer te zien. Veel mensen vroegen zich af of ze allemaal geschoten waren, maar dat was gelukkig niet zo. Er was helemaal niets te schieten want de jagers zagen ze ook niet. Wat wel weer te zien was waren de dikke knoppen in de beuken.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Vanaf half maart waren er veel zwijnen te zien. En heel veel biggen, ik heb rottes gezien met meer dan dertig biggen! Nu zie je tijdens wildtochten al snel meer dan vijftig zwijnen. Volgend jaar wordt het helemaal mooi, er zit weer veel mast aan te komen. Gezien het aantal zwijnen nu is het te verwachten dat er volgend jaar echt veel zijn.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Bovenstaande foto’s heb ik de afgelopen dagen gemaakt van een groepje zwijnen dat ik al een aantal malen op dezelfde plek in het bos had gezien. Ik ben er op een morgen maar eens een paar uur gaan zitten, met deze foto’s als resultaat.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/06/06/zwijnen-in-opmars/