Blauwborst voor de lens

Op de Veluwe sjouwt nog een Louis met zijn camera door bos en veld. In het Park de Hoge Veluwe hebben ze het al over Louis-1 en Louis-2.  Louis Verhoeven, afkomstig uit Leiden, is een natuurliefhebber in hart en nieren.
Na zijn pensioen ging hij in Apeldoorn wonen, “de Veluwe is toch mijn favoriete natuurgebied en in het bijzonder het Park,” zegt Verhoeven. Daar komen zij elkaar dan ook regelmatig tegen en dan praten ze natuurlijk over fotografie en alles er omheen.  “Laatst maakte ik nog een mooie plaat van een Blauwborstje,” vertelde Louis, “wacht maar even dan laat ik hem wel zien”. De smartphone werd voor de dag gehaald en ja hoor: de ene mooie plaat na de andere.  Herten, reeën, zwijnen noem maar op. Uiteindelijk kwam de foto van het Blauwborstje met een flinke rups in z’n snavel in beeld.  “Schitterend”, riep onze voorzitter, “wat een prachtige plaat van dit geweldige mooie vogeltje. Die zou ik graag op ons weblog willen zetten!” En… zoals u ziet, hier is hij!

blauwborst met buit

Louis Verhoeven vertelde in geuren en kleuren hoeveel moeite het heeft gekost om het vogeltje voor de lens te krijgen. “Ik heb het Blauwborstje gefotografeerd in het Beekberger Woud bij Apeldoorn, maar dat was niet eenvoudig. Nadat ik hem de eerste keer had gezien, ben ik er gaan zitten posten met de camera. De eerste avond niets, alleen muggen. De volgende avond weer op het zelfde plekje, zag ik hem heel in de verte maar kon hem niet fotograferen. De derde avond ging het wat beter, maar toen liet alleen het vrouwtje zich zien en weer muggen”.

close up blauwborst

“De vierde avond was het raak; ja daar kwam hij, vol in beeld en rustig poserend, geweldig. Trots toonde hij me zijn prooi, een groene rups die prachtig kleurde bij zijn blauwe borst.   Wat was ik blij en gelukkig, dan zie je maar weer dat de aanhouder wint,” aldus Verhoeven. Hij noemt zich zelf een amateurfotograaf maar in onze ogen is hij een echte prof!

met dubbele buit

Blauwborst  (Luscinia svecica)
Blauwborsten zijn prachtige vogels om te horen en natuurlijk om te zien.   Bij Nederlandse vogels gaan opvallende kleuren en uitbundige zang bijna nooit samen; de blauwborst is daarin een uitzondering.   Het is duidelijk te horen dat hij verwant is aan de nachtegaal.   De blauwborst heeft de aanwezigheid van moerassen of daarop lijkende biotopen nodig.   Na bijna uitgestorven te zijn geweest is de blauwborst in Nederland de afgelopen decennia bezig met een opmerkelijke opmars.   Het is een van de weinige soorten waarmee het zo goed gaat dat hij van de Rode Lijst kon worden geschrapt.   Blauwborsten eten vooral insecten en slakken, spinnen en wormen, maar soms ook bessen.

Meer info: Louis Verhoeven

____________________________________________________________________________________________________

Uw Natuurmoment…

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/08/09/blauwborst-voor-de-lens/