Koninklijke vlinder op de Veluwe

De Koninginnepage

Onlangs kregen we, op en warme zomerdag, de melding van kennissen dat er een prachtige vlinder in hun tuin rondvloog. Bij Dirk van den Bor in Zwartebroek liet de vlinder, een Koninginnepage (Papilio machaon), zich uitgebreid observeren op de buddleja (vlinderstruik) in hun tuin .

Koninginnepage op vlinderstruik (foto: Dick van den Bor)

Koninginnepage op vlinderstruik – Foto: ©Dick van den Bor

De Koninginnepage is, met een spanwijdte van 75 mm., één van de grootste vlinders die in Nederland voorkomen, maar is hier geen algemene soort.  In het grootste deel van westelijk en noordelijk Europa is het een zeldzame soort.  De Koninginnepage is een prachtige, opvallende vlinder die in in ons land alleen in het zuiden van Limburg een vaste populatie kent. In de rest van ons land worden alleen zwervende exemplaren waargenomen.

Omdat je deze schitterende vlinder niet zo vaak  ziet, heeft Van den Bor snel een paar foto’s genomen.
“Mooi gespot dankzij een gewillig poserende Koninginnepage op een vlinderstruik, die daarmee ook nog eens de naam dubbel en dwars waarmaakt’’, aldus een enthousiaste Van den Bor.

De koninginnepage op bezoek bij Jaap en Henrike Bettink

De koninginnepage op bezoek in Stroe – Foto: ©Jaap en Henrike Bettink

Ook bij Jaap en Henrike Bettink in Stroe vloog de koninklijke vlinder rond en profiteerde van de ruim aanwezige en geurige Lavendel. “Hij was moeilijk te fotograferen”, verteld Henrike, “als je te dichtbij kwam gingen de vleugels dicht of vloog hij weg”. Toch is het nog een mooie opname geworden en zeer de moeite waard om anderen er ook van te laten meegenieten.

Bekijk ook het schitterende filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/08/08/koninklijke-vlinder-op-de-veluwe/