De Veluwe in bruidstooi

Prachtig bloeien de krentenbomen tussen de dennen - Foto: ©Louis Fraanje

Prachtig bloeien de krentenbomen tussen de dennen – Foto: ©Louis Fraanje

Bevrijdingsdag 2013 is een echte feestdag geworden in de natuur. Tussen de nog veelal kale bomen in het voorjaarsbos was een langgerekte witte sluier van bloeiende krentenbomen (Rosaceae) en -struiken (Amelanchier lamarckii)  te zien. Ze staan volop in bloei en zijn niet te missen tussen de andere bomen.

Schitterende witte bloemen - Foto: ©Louis Fraanje

Schitterende witte bloemen – Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterend gezicht, het lijkt wel een groot bruiloftsfeest. Gelijk met de bloemen komen ook de bladeren tevoorschijn en straks, in de voorzomer, komen de bessen die paars van kleur zijn.
Als je deze bessen droogt dan kun je ze heel goed eten, er jam van maken of gebruiken als krenten in je brood.
Vanmorgen vertelde ik dat tijdens een groepswandeling aan de deelnemers. Niemand van die groep wist dat je die bessen ook kon eten. Ik zag verbaasde blikken alom. Vroeger werden ze heel veel geplukt, omdat de mensen geen geld hadden voor de dure krenten in de winkel.

Een prachtig gezicht zo'n weelderige struik met bloeiende witte bloemen - Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtig gezicht zo’n weelderige struik met bloeiende witte bloemen – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Straks in de herfst is hij weer schitterend om te zien, getooid met goudgele en roodbruine blaadjes is de krent een lust voor het oog.  Je kan hem alleen beter niet in je tuin hebben, want het is een echte woekeraar.  Doordat hij veel vruchten draagt plant hij zich enorm snel voort.  Het is ook een exoot en komt oorspronkelijk uit Noord Amerika.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/05/06/de-veluwe-in-bruidstooi/