Wildzwijnpaté

pate

 

Alhoewel het jachtseizoen inmiddels is afgelopen is bij de diverse poeliers wildzwijnvlees nog volop verkrijgbaar. En dat is eigenlijk het hele jaar door zo dus het onderstaande recept is niet gebonden aan een bepaald seizoen.
Volgens de mensen in mijn omgeving is paté maken een typisch mannending. Lekker met je handen in het rauwe vlees zitten zou appeleren aan onze oerinstincten.
Dan kan natuurlijk waar zijn maar mijn ervaring is dat zowel mannen als vrouwen paté erg lekker vinden.

Op internet zijn veel recepten voor wildzwijnpaté te vinden. Maar de meeste daarvan hebben colorozozout op de ingrediëntenlijst staan. Colorozozout is zout waaraan natriumnitriet (E250) is toegevoegd. En dat is moeilijk tot niet verkrijgbaar in consumentenverpakkingen. Ik ben het tenminste nog nooit in een winkel tegen gekomen. De ingrediënten in mijn recept zijn, volgens mij, makkelijk verkrijgbaar.

Recept voor zo’n 24 plakken:

Benodigdheden:

  • Wildzwijnvlees (liefst van de voorbout) – 500 gram
  • Ham 1 plak a 50 gram
  • Boter – 100 gram
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • portencognacGemalen piment – ½ theelepel
  • Franse tuinkruiden – 1 theelepel
  • Cognac – 4 eetlepels
  • Speklappen – 300 gram
  • Varkenslever – 300 gram
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Slagroom – 2 deciliter
  • Rode port – 2 eetlepels
  • Groene peperkorrels – 1 eetlepel
  • Ontbijtspek – 200 gram
  • Rode Spaanse peper – 1
  • Laurierblaadjes – 2
  • Tijm – 2 takjes

Bereiding (liefst 2 dagen voor consumptie):

  • Snij 200 gram van het wildzwijnvlees in kleine stukjes.
  • Snij de ham in blokjes.
  • Blender

    Blender

    Bak het wildzwijnvlees in 25 g boter rondom bruin (ongeveer 3 minuten).

  • Voeg de ham, zout, peper, tuinkruiden, piment en 2 eetl. cognac toe.
  • Bak het geheel nog ongeveer 3 minuten zachtjes door.
  • Laat alles afkoelen.
  • Warm de oven voor op 175°C.
  • Snij de speklappen in stukjes.
  • Snij de lever in stukjes
  • Doe de stukjes speklap en lever samen met de rest van het wildzwijnvlees in een blender.
  • Maal het geheel heel fijn.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg 75 g boter, 2 eetlepels cognac, de slagroom, de port, 1 eetlepel zout en peper toe.
  • (voor de foto even zonder deksel)

    (voor de foto even zonder deksel)

    Meng het geheel tot een smeuige massa.

  • Schep het wildzwijnvleesmengsel en groene peperkorrels erdoor.
  • Bekleed de patévorm met plakjes ontbijtspek.
  • Schep het vleesmengsel er in.
  • Druk goed aan en strijk de bovenkant glad.
  • Dek de patévorm af.
  • Zet de patevorm in een braadslede.
  • Schenk kokend water in braadslede tot ongeveer 2 cm onder de rand van de patévorm.
  • In midden van oven in ongeveer 1 uur gaar laten worden.
  • Laten alles afkoelen.
  • Snij de Spaanse peper in ringetjes
  • Garneer de paté met laurierblaadjes, tijm en Spaanse peper.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Lekker met toast en vossenbessencompote.

U kunt de paté ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/05/wildzwijnpate/