Einde aan de jacht in de Onzalige Bossen

De Onzalige bossen waren tijdens de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in De-Steeg en wijde omgeving “wereldberoemd” onder de naam: “De varkensbaan van de gebroeders Ruys”.
Jaarlijks genoten, tijdens de zomermaanden, 10-duizenden recreanten van de relatief makke zwijnen.
wild zwijn met biggenVeel schoolkinderen die er, onder leiding van V.V.V.-gids Henk van de Brink, een schoolreisje naartoe maakten bewaren daar heel goede en spannende herinneringen aan. De wilde zwijnen en biggetje in hun “pyjamajasjes” staan voor altijd op menig netvlies gegrift.

Nadat de varkensbaan in 1977 was opgeheven, vroegen recreanten nog jaren aan het bedienend personeel van pannenkoekenboerderij Carolinahoeve: “Waar kunnen wij de wilde zwijnen vinden?”.

De toenmalige directie van Natuurmonumenten en jagermeester Anthonie Ruys sloten een “herenaccoord”. Dat leidde tot het besluit om, bij het bereiken van de pensioen gerechtigde leeftijd van chef jachtopzichter Gijs van Velthuizen, de jacht te beëindigen.
De jachtcombinatie heeft toen een herinneringstegeltje laten vervaardigen. Ook de gastjagers die de wilde zwijnen in de Onzalige bossen bejaagden hebben zo’n tegeltje gekregen. Dus ook enkele leden van ons Koninklijk Huis.

In de wandelgangen van jagers ging het verhaal dat de tekst op het tegeltje niet juist was. Het had “Een onzalig einde aan de Zalige-Bossen” moeten zijn en niet “Een zalig einde aan de Onzalige-Bossen”.

tegel

De tegel

Lees ook: Waar komt de naam “Onzalige Bossen” vandaan ?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/01/11/5-januari-1977einde-aan-de-jacht-in-de-onzalige-bossen/