Louis Fraanje op TV

HokjesmanDonderdag 24 januari 2013 belooft een uitzonderlijk leuke TV-avond te worden. Die dag begint om 21:30 uur een aflevering van het programma De Hokjesman.

Op de Veluwe woont een stug en behoudend volkje. Vroeger leefde men er totaal geïsoleerd, het omringende bos schermde het af van de buitenwereld. Men moest zien te overleven door te ploeteren op de arme zandgronden en voor een goede oogst was men afhankelijk van God. Vandaag de dag is men een stuk rijker en niet meer afhankelijk van de grond. Langzaamaan verdwijnt het boerenleven en de buitenwereld dringt zich steeds verder op, door internet, uitgaan en werken buiten het gebied. Stadse problemen zijn niet meer buiten te houden.
Toch probeert men de identiteit te behouden en de rust te bewaren. Dit door zich vast te klampen aan het geloof en de daarbij behorende leefregels. Hoe te leven ligt duidelijk vast, van geboorte tot aan de dood. En wie je bent ook. Het is een strak stramien en jongeren springen dan ook soms flink uit de band. Dat mag zolang het maar op eigen erf gebeurt; en gaat het mis dan wordt het binnen de gemeenschap opgelost. Want samen staat men sterk en kan men zich weren tegen de wereld daarbuiten.
Enerzijds lijkt het een keurige, overzichtelijke wereld waar alles aangeharkt is en iedereen netjes volgens de regels leeft. Maar ook de boerencultuur leeft voort met alle lompe en ruwe dingen die daarbij horen: zuipen, racen en feesten. Niks neerkijken op het boer zijn, dit wordt juist eerbiedig hoog gehouden. Dat is wat men is, daar komt men vandaan.
Louis Fraanje heeft meegewerkt aan deze aflevering die op 24 januari om 21:30 uur te bekijken is op Nederland 3.

nederland_3

De hokjesman en Louis Franje op het Wekeromse zand Foto: VPRO-TV | Michael Schaap

De hokjesman en Louis Fraanje op het Wekeromse zand
Foto: VPRO-TV | Michael Schaap

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/01/10/louis-fraanje-op-tv/