Kindertijd op de Veluwe – Deel 16

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Van een kinderlijk verlangen, naar een volwassen vertrouwen!

Bidden verleer je nooit meer en dat is ook helemaal niet verkeerd, daarom mag je gerust aan God vragen of Hij je bewaren wil en in de nacht over je waken. Want wie zegt jouw, dat je de volgende morgen weer gezond en wel opstaat, dat weet alleen die grote Schepper in de hemel!

Verlangen

Vandaar dat ik bij het weerzien van dit oude prentje, waarop die kleine jongen geknield voor het bed, zijn avondgebed doet, weer ‘warm’ wordt van binnen en mijn hart zich vervult met een stil  ‘verlangen’ naar die grote Dag.

Jeugdherinnering

Dan denk ik aan vroeger en aan mijn jeugd, aan mijn ouders en hoe ze ons voorgingen in gebed, wat een Godsvertrouwen hadden zij. Dierbare herinneringen, want dat gaf hun toen en geeft ons nu ‘houvast’ tijdens het leven hier op aarde, beter en… beter voorbeeld hadden wij niet kunnen hebben!

Geloof & vertrouwen

Het prentje heeft inmiddels een prachtig plekje op het nachtkastje gekregen en iedere avond voor het slapen gaan, herinnert het mij aan die grote Herder, die dag en nacht over Zijn schapen waakt.
Dat is mijn geloof, daarvoor is mijn gebed en daarin is mijn vertrouwen!🙏

Kinderliedje als gebed

Ik ga slapen, ik ben moe is een christelijk kinderliedje dat gezongen wordt als gebed voor het slapen gaan. En het ontroerd mij nog altijd, als ik kleine kinderen dit op hun knietjes voor het bed hoor bidden voor het slapen gaan, zo mooi dit!

“Ik ga slapen ik ben moe…”

Kleine jongen op zijn knieën voor het avondgebed - Afbeelding: www.gloy5fm.com

Kleine jongen op zijn knieën voor het avondgebed – Afbeelding: www.gloy5fm.com

Luise Hensel

De tekst is gebaseerd op het gedicht ‘Müde bin ich…’ van de Duitse schrijfster Luise Hensel (1798–1876). Haar broer Wilhelm was de zwager van componist Felix Mendelssohn Bartholdy. Luise had zich op 20-jarige leeftijd bekeerd tot het rooms-katholicisme. Zij schreef het gedicht in het Kasteel Knippenburg. Dit was eigendom van Friedrich Carl Devens, een vriend van de familie. Luise verbleef daar elk jaar een aantal weken. Volgens sommige bronnen heeft ze het gedicht geschreven terwijl ze ziek in bed lag. Later zijn de woorden op de melodie van het kinderliedje Taler, Taler, du musst wandern gezet.

Jan de Liefde

De bekendste Nederlandse bewerking is van de hand van de predikant Jan de Liefde (1814–1869). Later zijn  er meer versies gemaakt. In Nederland wordt het op een aangepaste versie van de melodie van Taler gezongen.

Avondgebed

Ik ga slapen, ik ben moe,
‘k sluit mijn beide oogjes toe,
Heere houd ook deze nacht,
over mij getrouw de wacht.

‘t Boze dat ik heb gedaan,
zie het Heere toch niet aan.
Schoon mijn zonden vele zijn,
maak om Jezus wil mij rein.

Zorg voor arme kind’ren Heer’,
en herstel de zieken weer.
Ja, voor alle mensen saâm,
bid ik U in Jezus naam.

Doe mij dankbaar en gezond,
opstaan in de morgenstond.
Als ‘k mijn oogjes open doe,
lacht Uw zon mij vriend’lijk toe.

Amen

Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

OPROEP

Ik ben op zoek naar de herkomst en de maker van deze afbeelding, waarop die kleine jongen geknield voor het bed, zijn avondgebed doet. Dus mocht u mij kunnen helpen dan houdt ik mij zeer aanbevolen! Er staat wel onder www.glory5fm.com maar ik kom niet veel verder, helaas….?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/06/22/kindertijd-op-de-veluwe-deel-16/