In de natuur zien wij de schoonheid van Gods Schepping!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

Wij zwerven veel in de natuur en op lange zomeravonden is dat vooral een genot. In de stilte van de natuur kom je dichter bij God en jezelf. In de stilte word je gedwongen na te denken over het leven, over de schoonheid van de natuur, over de bedoeling van de Schepping, over alles eigenlijk.

Bezorgd

Daarom vind ik het zorgelijk dat veel mensen nooit meer een moment van stilte hebben. Als je in gezelschap bent denken veel mensen dat ze altijd maar moeten praten. Soms is het beter om niets te zeggen, zodat er ruimte is om na te denken. Bijvoorbeeld als je bij mensen bent die in de rouw zijn, dan kan stilte heel waardevol zijn.

Nadenken

Ik ben weleens bang dat er een generatie opgroeit die het verleerd heeft om stil te zijn en rustig na te denken. Door het werken met computers, duwen mensen al hun kennis in het externe geheugen. Daardoor is hun hoofd leeg als dat externe geheugen uitstaat. In de stilte hebben ze dan niets om over na te denken en dat is eng. Daarom doodt men de stilte door de muziek, radio of tv aan te zetten.

Het welig bloeiende en kleurrijke vingerhoedskruid op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Het welig bloeiende en kleurrijke vingerhoedskruid op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Dankbaar

Dit klinkt nu misschien wat pessimistisch, maar zo ben ik echt niet. Ik probeer net als Luther te leven: ‘Als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een boom’. Elke ochtend, als ik wakker word, sla ik de gordijnen open en dan ben ik God weer dankbaar voor de nieuwe dag.

Scheppende kracht

Door middel van mijn verhalen probeer ik ook iets over God te vertellen. Althans, ik probeer mensen te laten inzien dat de natuur er niet door een oerknal kan zijn gekomen. Al die schoonheid, daar moet een scheppende kracht achter zitten.
Mooi is het om te merken dat steeds meer mensen mijn inzicht delen en daar ben ik erg dankbaar voor!🙏

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/06/15/in-de-natuur-zien-wij-de-schoonheid-van-gods-schepping/