Reebok verscholen tussen het kleurrijke vingerhoedskruid

Een mooie herinnering van inmiddels alweer 12 jaar geleden…

Een herinnering die op mijn netvlies staat gebrand, is deze opname van de reebok tussen het kleurrijke vingerhoedskruid, een gelukstreffer waar ik ontzettend blij mee was.

Vroeg op

Het was in de vroege morgen van dinsdag  12 juni 2012  zo rond half 8, toen ik de bok ontdekte, die achter het vingerhoedskruid liep te grazen, maar hoe ik ook hoopte dat hij tussen het vingerhoedskruid zou gaan staan, hij deed het niet.

Schoortvoetend en uiterst voorzichting ging de reebok tussen het vingerhoedskruid staan.©Louis Fraanje

Eindelijk

Geduld is een schone zaak, maar stelt de natuurliefhebber soms aardig op de proef en dat was deze keer niet anders, dus… er zat niks anders op dan gewoon wachten, totdat de reebok e i n d e l i j k schoortvoetend en uiterst voorzichting   op een schitterende manier tussen het vingerhoedskruid ging staan.
Dat ik wel een gat in de lucht kon springen van geluk, hoef ik u niet te vertellen, ik was zo blij als een kind nu ik dan eindelijk mijn langverwachte opname binnen had!

Eindelijk stond de reebok op de goede plek - Foto: ©Louis Fraanje

Eindelijk stond de reebok op de goede plek – Foto: ©Louis Fraanje

Inspiratie

Weelderig en kleurrijk bloeit nu het vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Je ziet het momenteel (juni) overal in de bossen en op omgespitte, braakliggende terreinen maar ook in tuinen. Vingerhoedskruid houdt van halfschaduw en een beetje vochtige, humusrijke grond. Deze plant heeft met zijn feeërieke uiterlijk mensen vroeger al geïnspireerd tot het verzinnen van lieflijke bijnamen.

Giftig

Het is goed om te weten is dat vingerhoedskruid giftig is. Sommige mensen beschouwen deze plant als onkruid, want hij zaait flink uit. Maar hij is wel decoratief in de tuin en wordt gebruikt in de geneeskunde. Uit de bladeren wordt digoxine gewonnen. Dat wordt gebruikt bij behandeling van bepaalde hartritmestoornissen (atriumfibrilleren).

Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/06/14/reebok-tussen-het-kleurrijke-vingerhoedskruid-2/