Edelherten gekroond in bastgewei

Buiten in bos en veld…

Onlangs zwierven wij met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op de Hoge Veluwe, nieuwsgierig naar de edelherten en de groei van hun bastgewei.
Bij het bekende Bosje van Staf ontdekten we een aantal edelherten, waarbij het gewei al een flinke omvang had. Sommigen waren al bezig met bovenin de stangen een kroon te vormen, zoiets is altijd weer een verrassing voor ons natuurliefhebbers.

Een mooi roedel edelherten in bastgewei van verschillende leeftijden bij elkaar - Foto: ©Louis Fraanje

Een mooi roedel edelherten in bastgewei van verschillende leeftijden bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Als je goed kijkt zie je op de rug van het rechtse hert een spreeuw zitten - Foto: ©Louis Fraanje

Als je goed kijkt zie je op de rug van het rechtse hert een spreeuw zitten – Foto: ©Louis Fraanje

De spreeuwen maken gebruik van de loslatende wintervacht voor hun nest en pikken de lastige insecten er tussenuit.  Let ook op het middelste hert met een rechtse oogtak naar beneden  en een linkse omhoog gericht! - Foto: ©Louis Fraanje

De spreeuwen maken gebruik van de loslatende wintervacht voor hun nest en pikken de insecten er uit. Let ook op het middelste hert met een rechtse oogtak naar beneden en een linkse omhoog gericht! – Foto: ©Louis Fraanje

Wat verderop staat ook nog een prachtig edelhert nieuwsgierig om zich heen te kijken - Foto: ©Louis Fraanje

Wat verderop staat ook nog een prachtig edelhert nieuwsgierig om zich heen te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Kroon op het werk

Als het gewei straks helemaal volgroeid is, dan is dat – letterlijk en figuurlijk – de ‘kroon’ op zijn werk, zullen we maar zeggen.
Ieder jaar is het weer verbazingwekkend en verwonderlijk,  dat binnen zo’n 120 tot 130 dagen hij weer een schitterende nieuwe koptooi heeft, die er zijn mag.
Het is iedere keer weer een wonder der natuur om dit nieuwe gewei te zien groeien. dat in een goed 3 maanden tijd zo’n heel nieuw gewei gevormd wordt.

Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/05/28/edelherten-gekroond-in-bastgewei/