Etenstijd in het bos bij de grote bonte spechten

Buiten in bos en veld bij de vogels…

We konden onze ogen en oren niet geloven, toen Fransien en ik gisteren samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op de Hoge Veluwe een spechtennest ontdekten in een oude beukenboom. Toch bleek het zo te zijn, want we hoorden de jongen al van verre roepen. En… ja hoor, daar kwam warempel een kopje met een rood petje uit het ronde spechtengat in de betreffende boom, vergezeld gaande van een hevig gekwetter.

En daar kwam warempel een kopje met een rood petje uit het ronde spechtengat - Foto: ©Fransien Fraanje

En daar kwam warempel een kopje met een rood petje uit het ronde spechtengat – Foto: ©Fransien Fraanje

Een oplettende spechtenouder en een hongerige jonge vogel - Foto: ©Louis Fraanje

Een oplettende spechtenouder en een hongerige jonge vogel – Foto: ©Louis Fraanje

Propvolle snavels

We installeerden ons aan de overkant in het struikgewas, op redelijke afstand zodat het voerende echtpaar grote bonte specht niet verstoord zou worden. Toen we eenmaal goed verscholen tussen de struiken zaten, kon het feest beginnen.
En… na verloop van tijd vlogen de ouders af en aan met voer, snavels propvol met insecten werden aangevoerd, het is ongelooflijk hoe ze dat in zo’n relatief korte periode bij elkaar scharrelen.

Onvermoeibaar

We hebben in ieder geval een aantal uren echt genoten bij het observeren van het grote bonte spechten-echtpaar met hun twee jongen in het nest en… ons er over verwonderd, hoe zij met hun onvermoeibare inzet, karrenvrachten vol voer in de kleine snaveltjes deponeerden.

Met hun onvermoeibare inzet, worden karrenvrachten vol voer in de kleine snaveltjes gedeponeerd - Foto: ©Fransien Fraanje

Met hun onvermoeibare inzet, worden karrenvrachten vol voer in de kleine snaveltjes gedeponeerd – Foto: ©Fransien Fraanje

Het leek wel of de jongen ‘onverzadigbaar’ waren - Foto: ©Louis Fraanje

Het leek wel of de jongen ‘onverzadigbaar’ waren – Foto: ©Louis Fraanje

Onverzadigbaar

Het leek wel of de jongen ‘onverzadigbaar’ waren, want als moeder of vader specht na het voeren, nog maar nauwelijks de hielen gelicht hadden, begonnen de ‘kleintjes’ alweer volop te kwetteren. Een prachtig schouwspel om mee te kunnen maken en vast te mogen leggen op de gevoelige plaat!

Louis Fraanje

********************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/05/24/etenstijd-in-het-bos-bij-de-spechten/