Een verre vriend weer even dichtbij

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Noordwaarts naar mijn oude vriend in IJmuiden…

Afgelopen woensdag 14 februari jl. ben ik weer eens op bezoek geweest bij mijn oude vriend Martin Spoelstra(83) in IJmuiden.
Het was weer als vanouds echt gezellig zo samen bijpraten, hoewel bij hem toch ook de jaartjes heel duidelijk gaan tellen, het gaat allemaal wat minder en dat is te merken.
Ieder jaar breng ik hem een nieuwe Veluwe-kalender vol met prachtige natuurfoto’s, dit als verjaardagsgeschenk en dat maakt hem weer helemaal gelukkig!

Zoon mark en zijn vader in IJmuiden – Foto: ©Louis Fraanje

Zoon mark en zijn vader in IJmuiden – Foto: ©Louis Fraanje

Klein wereldje

Het lopen is zo goed als gedaan en lukt alleen nog wat stappen in de kamer, maar dan houdt het ook op, wat dat betreft is zijn wereldje wel klein geworden!
“Maar ik mag niet mopperen,” zegt hij zelf, “gelukkig zorgt zoon Mark heel goed voor mij en ook de thuiszorg is fantastisch, mag ik wel zeggen!”

Veluwe in huis

En nu hij niet meer naar zijn zo geliefde Veluwe kan, heeft hij de Veluwe in de vorm van zijn tablet, met veel Veluwse natuurfilmpjes in huis gehaald en ook ons weblog www.de-veluwenaar.nl wordt trouw bekeken. Want de Veluwe is hem dierbaar, mede ook door die liefde zijn we elkaar ooit tegengekomen.

Mijn oude vriend geniet nog van zijn tablet, vol met natuur- en Veluwefilms. Hier geniet hij van het optreden van een zanggroep met het prachtige lied: "Ik wil zingen van mijn Heiland..." – Foto: ©Louis Fraanje

Martin en zijn onafscheidelijke tablet vol met de Veluwse natuur  – Foto: ©Louis Fraanje

Zingen

Mijn oude vriend geniet nog van zijn tablet, vol met natuur- en Veluwefilms etc. en daarnaast zang & muziek.
Ook hebben we samen nog het prachtige lied: “Ik wil zingen van mijn Heiland…” meegezongen, dat gespeeld en gezongen werd door een zangrgroep op de tablet, het ging wat gebrekkig, maar het is iets wat onze vriendenband nog sterker en steviger aanhaalt.

Rondritje

In de namiddag heb ik met zoon Mark nog een rondritje langs de Noordzee en door de haven gemaakt, iets wat ik ook altijd met z’n vader deed, maar wat helaas niet meer lukt, het in en uitstappen is ondoenlijk. Dat is natuurlijk ook – letterlijk en figuurlijk – best pijnlijk voor vader Martin, maar… wie weet kunnen we nog iets verzinnen als het voorjaar wordt. Of nog een keertje naar zijn geliefde Veluwe.

 Twee ouwe vrienden door dik en dun – Foto: ©Mark Spoelstra

Twee ouwe vrienden door dik en dun – Foto: ©Mark Spoelstra

Afscheid

Het is ook voor mij altijd weer een belevenis, om hier tussen de enorme visloodsen en hallen, die op de ene of andere manier verbonden zijn met de zee, rond te zwerven. Want ook al ben ik een Veluwse landrot, schippers, vissers en alles wat ermee te maken heeft, doet mij veel en mede daarom kan ik mijn grote vriend Martin en zijn zoon Mark, ook zo goed begrijpen.
De zoute zeelucht en de geuren van vis in de haven, doen mij bijzonder goed en uiteindelijk hebben we bij het Visrestaurant ‘Kop Van de Haven’, wat lekkere vis gehaald en thuis in IJmuiden samen gezellig opgegeten.
Na het eten hebben we afscheid van elkaar genomen. Hopelijk tot ziens bij gezondheid, want wie zal het zeggen? Op onze leeftijd is elke dag die je erbij krijgt een cadeau, want ons leven is in Gods hand!🙏

Lees ook: Van het water naar het zand

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/02/16/een-verre-vriend-weer-even-dichtbij/