Onze huismus, gewoon en toch zo bijzonder

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buiten in bos en veld bij de vogels…

Op een mooie namiddag vingen wij een huismus(vrouwtje) in de lens, ze zat op de beukenhaag bij een boerderij ergens op het platteland in het buitengebied van Renswoude-Scherpenzeel.
De huismus is een echte cultuurvolger, die graag dicht bij de mensen leeft, want bijna iedereen kent hem of haar.

Zo gewoon

Enkele dialectnamen voor de huismus zijn boerenmus, pannenklutser, papmus en straatloper. Een overbekende vogel die eigenlijk niet meer weg te denken valt in onze samenleving en misschien omdat we hem zo gewoon vinden, juist daarom vindt ik deze vogel nou zo bijzonder!

Waardering

Het valt mij steeds meer op, dat veel mensen bij de vraag welke vogel ze kennen, steevast de mus het eerst genoemd wordt. En… natuurlijk weet ik ook wel dat hij in aantal achteruit is gegaan, maar daar is ook diezelfde mens – bewust of onbewust – schuldig aan.
Daar tegenover is er ook een lichtpuntje, want er zijn ook gelukkig zeer velen, die deze huis, tuin en keuken-vogel erg waarderen en er ook veel voor doen om het hem zo comfortabel mogelijk te maken!

Een huismus(vrouwtje) zit op de beukenhaag bij een boerderij ergens op het platteland - Foto: ©Louis Fraanje

Een huismus(vrouwtje) zit op de beukenhaag bij een boerderij ergens op het platteland – Foto: ©Louis Fraanje

Prachtig lied

Vorige week donderdag 25 januari 2024, gingen wij onze vriend en dominee Marten Bernard Plette  begraven en tijdens de Dankdienst voor zijn leven in de kerk, kwam ook de mus weer ter sprake en hebben we over deze vogel gezongen. Samen met de zwaluw kom je hem tegen in het prachtige lied: “Zelfs vindt de mus een huis o Heer….” uit Psalm 84 vers 2

Zelfs vindt de mus een huis, o HEER,
De zwaluw legt haar jongskens neer
In ‘t kunstig nest bij Uw altaren,
Bij U, mijn Koning en mijn God,
Verwacht mijn ziel een heilrijk lot;
Geduchte HEER der legerscharen,
Welzalig hij, die bij U woont,
Gestaâg U prijst en eerbied toont.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/02/01/onze-huismus-gewoon-en-toch-zo-bijzonder/