Terugblik met moeflons, zwijnen, ree en een arreslee

Zomaar een greep uit het fotoarchief…

Woensdag 3 januari 2023 –  “Moeflons in de sneeuw”

Het is inmiddels alweer 13 jaar geleden dat ik dit ongedwongen plaatje maakte van deze moeflonrammen in de sneeuw. Het was in de winter van 2010 en er lag toen aardig wat sneeuw, dat ook nog een tijd lang bleef liggen.
Met een beetje nostalgie kijk ik er nu naar, want niet alleen de sneeuw is een schaars artikel geworden, maar ook de moeflons zijn bijna verdwenen uit ons landschap, helaas!
Dus… zou ik zeggen: “Geniet er nog maar even van, zolang het nog kan” – We blijven – ondanks alles – ons sterk maken voor hun behoud, ook al moeten we tegen de stroom in, het moet lukken!

Enkele moeflonrammen in de sneeuw in de winter van 2010 - Foto: ©Louis Fraanje

Enkele moeflonrammen in de sneeuw in de winter van 2010 – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 5 januari 2024 –  “Een keiler in de sneeuw”

Een mooie herinnering van inmiddels alweer 14 jaar geleden, om precies te zijn op maandag 4 januari 2010, een echte winterse dag met sneeuw. Ook een zeer koude, geheel bewolkte dag, waarbij de zon zich heel eventjes liet zien en de minimale temperatuur op -5.4 ℃elsius bleef steken.

Keiler

In die witte wereld hadden wij een onverwachte ontmoeting met een wild zwijn, niet zomaar een kleine jongen, nee… een beste zware keiler, met flinke houwers(slagtanden) in zijn bek, eentje waarbij je gerust even afstand kunt bewaren.
Ineens was hij er, vanuit de dekking kwam hij het bospad over sjouwen, om halverwege even stil te blijven staan, want blijkbaar had hij bij het oversteken, lucht van ons gekregen.
Met een schuin oog keek hij heel even in onze richting, knorde een keer als teken dat we ontdekt waren, om daarna net zo plotseling als hij was verschenen, weer in het besneeuwde struikgewas aan de overkant was verdwenen.

Ineens was hij er, vanuit de dekking kwam hij het bospad over sjouwen- Foto: ©Louis Fraanje

Ineens was hij er, vanuit de dekking kwam hij het bospad over sjouwen – Foto: ©Louis Fraanje

Op de plaat

Zo liet hij ons verbluft maar tevreden achterlaten, want de camera had ondertussen uiteraard zijn werk gedaan, de keiler stond op de gevoelige plaat en wij hadden de dag van ons leven.
Dat zijn nou echt van die onverwachte ontmoetingen, waarvoor je buiten bent in de stilte van het besneeuwde bos en waarvan je als buitenmens blij en gelukkig van kunt worden!

*******************************************************************************************************************************

 Terugblik met een reebokje in de winter

Een mooie herinnering uit de winter van december 2007, dus inmiddels alweer ruim 16 jaar geleden, waar blijft de tijd?
Om precies te zijn op zaterdag 22 december in de vroege ochtend en het vroor – 9,8 °Celsius, de landelijk laagste temperatuur deze maand.
Dus best wel koud zou ik zeggen, maar als er dan in het stille winterse bos, plotseling zo’n jong reebokje tevoorschijn komt, dan kan zo’n morgen niet meer stuk. Dan kun je als buitenman je geluk niet op, dat kan ik u wel vertellen, dat is genieten in optima forma.
Zo’n herinnering vergeet je niet gauw, die blijft je wel bij en ook al was het bitter koud, bij het zien van de foto komen de mooie herinneringen weer boven!

Reebokje in het winterse bos op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Reebokje in het winterse bos op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Terugblik met een beetje nostalgie…

BOESCHOTEN-GARDEREN – Een plaatje uit mijn fotoarchief, die ik ooit jaren geleden maakte -(ik denk winter 1993?)- van Wijnand Hazeleger bij de schaapskooi van Boeschoten Garderen. Een mooie terugblik naar toen!

Mee met Wijnand Hazeleger op de arreslee door de sneeuw - Foto: ©Louis Fraanje

Mee met Wijnand Hazeleger op de arreslee door de sneeuw – Foto: ©Louis Fraanje

Cultureel erfgoed

De betreffende opname is gescand van een dia, dus is de kwaliteit niet helemaal 100%, maar we vonden het toch wel de moeite waard om hem te publiceren, mede ook omdat het een stukje cultuureel erfgoed is dat we moeten blijven koesteren!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/01/16/terugblik-met-moeflons-zwijnen-en-een-arreslee/