Zomaar wat zwerven – Deel 160

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Woensdag 10 januari 2024 – “Een gouden zonsopkomst”

Vanochtend om 08.40 uur hebben wij weer genoten van een schitterende zonsopkomst in gouden glans. Waarbij het wel leek of de zon in ‘goud’ gehuld was, ook de boomtakken er omheen, zo mooi!

Warm gevoel

Alhoewel het best fris was buiten met een temperatuur van -6°Celsius en de gevoelstemperatuur nog enkele graden lager was, kregen we ook een heerlijk ‘warm’ gevoel van binnen aan het begin van deze nieuwe dag. Ook iets wat hoop geeft voor de toekomst!🙏

Het leek wel of de zon in 'goud' gehuld was, ook de boomtakken er omheen, zo mooi! - Foto: ©Louis Fraanje

Het leek wel of de zon in ‘goud’ gehuld was, ook de boomtakken er omheen, zo mooi! – Foto: ©Louis Fraanje

Woensdag 10 januari 2024 –  Verjaardag Jannie van den Berg

VELUWE-HARSKAMP – Vandaag is onze natuurvriendin Jannie van den Berg jarig en daarom mede namens Fransien van harte gefeliciteerd en wij wensen jou, samen met Florus, nog heel veel gezonde jaren en Gods zegen toe!
Hierbij tegelijkertijd de hoop uitsprekend, dat we samen nog maar vaak over die mooie Veluwe en daarbuiten, mogen rondzwerven en genieten van Gods Schepping!
In oktober vorig jaar waren wij met ons vieren in Naturwildpark Granat in Duitsland en maakte ik deze foto van Jannie, terwijl een moeflonram nieuwsgierig aan komt lopen en een lekker hapje uit haar hand eet!

Een moeflonram komt nieuwsgierig dichterbij en eet een lekker hapje uit haar hand - Foto: ©Louis Fraanje

Een moeflonram komt nieuwsgierig dichterbij en eet een lekker hapje uit haar hand – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 11 januari 2024 –  “Reebokje verscholen in het struikgewas”

Soms kan het gebeuren, dat er zomaar onverwachts vlak voor de auto een ree of een hert de weg oversteekt en voordat je gestopt bent, is het dier ineens in geen velden of wegen meer te bekennen.
Tenminste dat lijkt dan zo, maar… als je nog eens goed om je heen kijk, ontdek je het betreffende dier een eindje verderop onder een dode tak en wat struiken, in dit geval bleek het een reebokje.
Een jong dier met twee knopjes boven op zijn kop, ook wel een knopbokje genoemd, die dacht dat hij zich goed verscholen had, maar de camera had hem toch in de lens gevangen! – Foto: ©Louis fraanje

Reebokje verscholen in het struikgewas - Foto: ©Louis Fraanje

Reebokje verscholen in het struikgewas – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 11 januari 2024 –  Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

“Wees nooit bang om een onbekende toekomst te leggen in de handen van een bekende God!” – Citaat: ©Corrie ten Boom.

Houvast

Echt een hartverwarmend woord om je houvast te geven in deze gebroken wereld, waarin je overspoeld wordt met allerlei nodige, maar vooral ook veel onnodige informatie, die mensen in verwarring brengen.
Want niet de zogenaamde grootheden van deze wereld, die denken dat zij de macht in handen hebben, beslissen over ons leven, maar Hij alleen en niemand anders.
Dat geeft ons hoop en moed om die onbekende toekomst met een vast vertrouwen tegemoet te gaan!🙏

Op weg naar een onbekende toekomst - Foto: ©Louis Fraanje

Op weg naar een onbekende toekomst – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 12 januari 2024 –  “Wilde zwijnen en roodborstjes”

Zoals u inmiddels wel weet, zwerf ik regelmatig door de bossen op de Veluwe, zo was ik jaren geleden op een winterse dag getuige van een prachtig voorbeeld van samenwerking in het bos.

Namelijk, terwijl een aantal wilde zwijnen aan het wroeten was in de bosgrond onder de sneeuw, zaten er drie roodborstjes op een struikje toe te kijken hoe de zwijnen de grond onder de sneeuw loswoelden. En… zodra de zwijnen genoeg hadden gegeten en weer verder trokken, doken de vogeltjes op de open gewroete plek, om nog wat eetbaars te zoeken.
Zo zie je dat in deze barre tijden, bewust of onbewust de dierenwereld elkaar de winter door helpt.

Levensles

En zo komen de roodborstjes en everzwijnen samen de winter door, zeker in een echte sneeuwwinter met alle gevolgen van dien, ook voor de dieren. Als de sneeuw wat langer blijft liggen, kunnen de vogels in de bossen niet meer zo gemakkelijk insecten en zaadjes vinden, gelukkig krijgen ze dan hulp uit onverwachte hoek.
In dit geval zijn de wilde zwijnen dus onmisbaar voor de vogels in de winter, want ook als er sneeuw ligt blijven ze wroeten om een lekker hapje te vinden. De omgewoelde plekken, vaak langs wegen en paden, bieden vogels de gelegenheid om ook op zoek te gaan naar insecten en wormen die weggekropen zijn in het rottende blad.

Drie roodborstjes wachten geduldig tot de everzwijnen klaar zijn met eten en wroeten – Foto: ©Louis Fraanje

Drie roodborstjes wachten geduldig tot de everzwijnen klaar zijn met eten en wroeten – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

En zo helpen everzwijnen de roodborstjes de winter door, wat maar weer heel duidelijk aangeeft, dat elk dier z’n speciale plaats heeft in de natuur. Een prachtig voorbeeld van samenwerking in de dierenwereld, en tegelijkertijd een ‘levensles’, waar wij mensen een voorbeeld aan zouden kunnen nemen

Wordt vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/01/15/zomaar-wat-zwerven-deel-160/